Åpningstidloven er opphevet. Nå kan dagligvareforretningene ha døgnåpent, dersom de ønsker det. Søndagene er fremdeles omfattet av loven om helligdagsfred. Bare den såkalte «Brustad-bua», kiosker og butikker med begrenset areal (under 100 kvadratmeter) kan holde åpent på søndager. Men det bærer snart mot fri konkurranse også på denne ukedagen.

— En rekke av våre butikker har i det siste valgt å utvide åpningstiden til klokken 22.00 på hverdager og 20.00 på lørdager, sier regiondirektør Pettersen.

Selger mer enn før

Dagligvaregiganten har ennå ikke omsetningstall og statistikker klare etter at åpningstidene ble forlenget.

— Men det er ingen tvil om at vi selger mer enn før, understreker regiondirektøren i Rema 1000 region Norge Vest.

Totalt sett kjøper folk neppe mer matvarer enn før. Helge Bjørn Pettersen er ikke i tvil om hvorfor butikkene i Rema 1000-kjeden øker omsetningen.

Kioskhandelen rammes

— Vi er i ferd med å ta tilbake markedsandelene lang- og døgnåpne bensinstasjoner og kiosker tok fra oss for noen år siden, sier han.

Da bensinstasjonene ble mer kolonial- og snackbar-preget, og åpningstidene ble utvidet, sank omsetningen i dagligvareforretningene.

— Men når vi nå kan ha langåpent, kommer kundene til oss for å kjøpe brødet de glemte å kjøpe tidligere på dagen. Og hos oss får de det brødet til halve prisen av hva bensinstasjonene tar, sier Helge Bjørn Pettersen.

Han tror også at dagligvarebutikker i de store bydelssentrene vil få lavere omsetning.

— Til nå har det vist seg at de har problemer med å utvide åpningstiden. De fleste sentrene stenger 20.00, sier regiondirektøren.

De tre beste

I hans region er det tre forretninger som skiller seg klart ut med omsetningsvekst etter at åpningstiden ble utvidet: Rema 1000 på Wergeland, i Drotningsvik og på Os.

— Rema 1000-butikken på Wergeland er blitt landets nest største i kjeden vår, sier Pettersen.

20-30 år

— Hvem handler sent på kvelden?

— Uten tvil folk i aldersgruppen 20 til 30 år. De har også vært de flittigste brukerne av de døgnåpne kioskene. Men også en rekke småbarnsforeldre ønsker å handle etter at barna er lagt, og benytter seg av at vi holder åpent til 22.00, sier regiondirektøren.

Ellers er det et trekk at Rema 1000-butikkene ute i distriktene ikke har hatt den samme gevinsten ved å holde lengre åpent.

— Der har gjerne folk andre handlevaner. Mitt inntrykk er at flertallet av kundene våre ute i distriktet foretrekker å handle på dagtid, sier Helge Bjørn Pettersen.

Tjener bedre om kvelden

Butikkene i Rema 1000-kjeden har ikke hatt problemer med å få de ansatte til å stille opp når åpningstiden er blitt utvidet.

— Timelønnen sent på kvelden er høyere enn på dagtid. Dessuten har vi en rekke studenter som arbeider for oss om kveldene, sier direktøren i Rema 1000 region Norge Vest.