Hasjen skulle den den gang 18 år gamle guttten oppbevare for en 33 år gammel kjenning. Begge er nå dømt for grov narkotikakriminalitet, sammen med en tredjemann (34).

34-åringen ble dømt til syv og et halvt års fengsel. 19-åringen fikk tre og et halvt års fengsel, mens 33-åringen fikk fire og et halvt års fengsel. Alle de tre erkjente straffeskyld i Bergen tingrett.

Hasjoverleveringen på Støletorget skjedde i mars i fjor og ble avslørt av overvåkningskameraer på stedet.

33-åringen torde ikke å oppbevare hasjen selv, fordi han visste at politiet hadde ham under oppsikt. Derfor valgte han ut den nå 19 år gamle mannen som medhjelper til oppbevaringen.

— Hvilke tanker gjorde du deg om at du blandet en 18-åring inn i saken, spurte aktor, statsadvokat Walter Wangberg i Bergen tingrett.

— Jeg vet ikke. Tenkte ikke så mye over det, svarte 33-åringen.

Bergen tingrett skriver i dommen at de finner det straffeskjerpende at 34-åringen og 33-åringen har dratt en 18 år gammel ustraffet ungdom inn i saken.

- Trodde det var 10-12 kilo

— Jeg var ikke klar over at det var så mye hasj i kofferten. Jeg hadde trodd at det var rundt 10-12 kilo forklarte 33 –åringen i retten.

— Hvordan klarte du å rote deg borti dette, spurte dommer Gunnar Torkildsen 19-åringen i retten.

— Aner ikke, svarte 19-åringen.

Litt senere innrømmet han at han trengte penger, og at han derfor ga de to andre tiltalte lov til å levere narkotika til hans adresse.

— Derfor ble jeg med, forklarte han.

- Truet med represalier

Tenåringen var forsiktig med å svare på spørsmål i retten, og sa han er redd for represalier.

— Jeg har blitt truet av andre som ikke sitter her på tiltale benken, forklarte han i dag.

Det hele begynte med at en urolig tenåringsmor møtte opp i skranken på Fjell- og Sund lensmannskontor. I hendene hadde hun ett kilo amfetamin.

Kornete bilder

I mars i fjor stakk kvinnen innom hybelen sønnen hadde leid i Bergen sentrum. Hun må ha forstått at det var noe galt med pakken hun fant hos 19-åringen, for moren tok den med seg og gikk rett til politiet. Få dager senere satt sønnen i varetekt, siktet for grov narkotikaforbrytelse.

Pakken inneholdt nemlig amfetamin. Og ikke nok med det, da politiet ransaket hybelen fant de noe moren hadde oversett: En koffert med 26 kilo hasj.

Dommer Gunnar Torkildsen regnet i retten ut at verdien på hasjen var omkring 2,6 millioner kroner.

— Det ville ta meg førti år å selge disse dosene, sa den tiltalte 33-åringen.

33-åringen sa at årsaken til at han gikk inn i narkohandelen var narkogjeld.

— Jeg hadde nok av gjeld, sa han i sin forklaring.

Etter å ha funnet narkotikaen hos tenåringsgutten fant politiet frem til 33-åringen ved hjelp av en overvåkingsvideo.

Begge kjente kokken

I avhør skal nemlig 19-åringen ha forklart at han fikk hasjen ved Støletorget i Bergen. Da politiet sjekket overvåkingskameraene i kjøpesenterets parkeringsanlegg, fant de bilder av både narkokofferten og 19-åringen. Sammen med ham var en tidligere straffedømt 33-åring, som ble pågrepet.

— Min klient ga en uforbeholden tilståelse i sitt første politiavhør, sa 33-åringens forsvarer, advokat Jørgen Riple i høst.

Politiets teori var at tenåringen hadde fungert som en løpergutt for 33-åringen. Men de tvilte på at mennene hadde vært alene om narkotikaopplegget. Det viste seg at de to hadde en felles bekjent: En narkodømt kokk i Bergen Fengsel.

Klassekamerater

Den 34 år gamle mannen ble i 1999 dømt til 12 års fengsel for innførsel av 2,5 kilo heroin. Etter planen skulle han løslates til neste år.

Fengselsledelsen innvilget i fjor kokken frigang for å ta utdannelse ved en videregående skole i Bergen. Det var her han traff traff 19-åringen.

Politiet mener at kokken vervet den tidligere ustraffede klassekameraten som narkoassistent. Fra fengselet skal han ha styrt butikken sammen med sin tidligere cellekamerat - den tiltalte 33-åringen.

— Hvorfor blandet du deg inn i denne saken, når du bare hadde noen måneder til prøveløslatelse, spurte aktor 34-åringen i retten.

— Jeg var dum, svarte 34-åringen.

Høvik, Tor
KOFFERTEN FULL: Her går den da 18 år gamle gutten fra Støletorget med kofferten full av hasj. Nå må han sone tre og et halvt år i fengsel.
POLITIET
AVSLØRT: 19-åringen forklarte at han fikk narkotikaen i et garasjeanlegg på Støletorget. Da politiet gikk gjennom overvåkingsvideoen, fant de disse bildene av 19-åringen sammen med en 33-åring, som dermed ble pågrepet.
POLITIET
Høvik, Tor