– Jeg lurte på om dette var en lokal tradisjon her i Salhus, sier Vidar Aarhus.

Han flyttet til den lille bygden i Åsane for fem måneder siden sammen med sin kone og to døtre på fire og ti år.

De bor 100 meter fra Salhus kirke. At familiens tålmodighet ligger et drøyt stykke over landsgjennomsnittet, sikret at julen ble ringt skikkelig inn i Salhus.

–Vanskelig å legge ungene

Men alt har en grense, også i familien Aarhus. Da klokken nærmet seg sengetid for barna, tenkte han at det kanskje var nok julestemning for en kveld.

– Jeg tenkte at det kunne bli vanskelig å legge ungene, sier han.

Etter noen telefoner til venner fant han ut at noe måtte være galt.

– Jeg ringte politiet i Åsane to ganger, uten å få svar. Vi fant heller ikke noen prest i Salhus på Gule sider.

Han ringte derfor Bergens Tidende sin tipstelefon. Og BTs journalist kan bekrefte at han hørte kirkeklokkene svært godt gjennom røret.

Like før klokken ti på julaften ringte BT sokneprest Arvid Andreas Fosse i Salhus.

– Vet du at kirkeklokkene har ringt i fem timer nå?

– Nei, det er det ingen som har gitt beskjed om. Da må de ha hengt seg opp. De skulle ringe julen inn fra klokken fem til seks, sa Fosse.

–Rart ingen har ringt før

Fem minutter senere var klokkene stanset.

– Jeg kan ikke annet enn å beklage overfor naboene. Men det er jo rart at ingen har ringt før, sier soknepresten som fikk seg en ekstra tur i kirken på julaften.

Sent julaften la bt.no ut en liten artikkel om saken. Og der kunne historien stoppet. Om ikke pressebyrået Associated Press, med 5000 mediekunder i USA og 8500 abonnenter internasjonalt, hadde funnet historien morsom.

«Hunt for killer elephant»

AP forteller at presten beklager overfor naboene at klokkene kimte i fem timer, og at Aarhus, som er østlending, lenge tenkte at dette kunne være en lokal tradisjon i Salhus.

Av nettavisene som har publisert historien finner vi blant andre CNN, The China Post, The Jerusalem Post, International Herald Tribune, Pravda (Russland), IOL (Sør-Afrika), The Gospel Herald, Fox News og Zeenews (India).

Aarhus ler godt når han hører dette.

– Jeg tenkte at historien var morsom, men dette så jeg ikke for meg, sier han.

Ottawa Sun i Canada har lagt den ut på en kuriosa-side. Den forrige artikkelen på denne siden har tittelen «Hunt for killer elephant».

Det er åpenbart ingenting i veien med kirkeklokkene i Salhus kirke.