Familien Frantzen innkalte til pressekonferanse klokken 13.00, og utlovet 250.000 kroner dusør til den som kommer med opplysninger som gjør at Trine Frantzen blir funnet.

— Vi har lånt pengene. Vi vil ha en grav å gå til og håper dette kan bidra til at vi får inn informasjon, sier Trine Frantzens mor, Bente Frantzen, til bt.no.

Se BTV-innslag.

Advokat Odd Drevland påpeker at det er kun tips som fører til funn av Trine eller etterlevninger av henne, som utløser dusøren.

Beskytter involverte

Familien, privatetterforsker Ola Thune og Drevland lover hundre prosent diskresjon rundt opplysningene.

På spørsmål fra bt.no om hvordan informasjon fra personer knyttet til en eventuell kriminell handling vil bli behandlet, svarer Ola Thune slik:

— Vi har tenkt gjennom et slikt etisk dilemma og har bestemt oss for ikke å gå videre med noen slike opplysninger til politiet uansett. Vi er veldig klare på at vi ikke ønsker å være en forlenget del av politietterforskningen. Så de som kommer til oss med informasjon, risikerer ingenting rent strafferettslig.

Thune ble involvert i saken gjennom TVNorges program «Savnet». Han tror det er i gjerningspersonens interesse å opplyse om hvor Trine kan befinne seg.

— Min kjennskap til denne typen saker tilsier at en eventuell gjerningsperson har det vondt. Vedkommende vil få mer ro med seg selv om familien får en grav å gå til, sier Thune til bt.no.

Ikke involvert

Politiet er ikke involvert i dusørutlovingen, men har hatt en nær dialog med familien om når dette skulle skje.

— Det var viktig for oss at den ikke kom på et tidspunkt der den ville forstyrre etterforskningen, sier politiinspektør Kaare Songstad.

Politiet er i prinsippet imot bruk av dusør som virkemiddel, og lover selv aldri penger for opplysninger. Men de har ikke noe imot at familien Frantzen gjør det i denne saken.

— Vi kan forstå at familien gjør det i den situasjonen de er, og vi har dessuten et håp om at dette kan gi oss nøkkelopplysninger i saken, sier Songstad.

Ikke desperate

Advokat Odd Drevland avviser at dusøren er et siste desperat forsøk på å finne Trine.

— Nei, på ingen måte. Det er jo ikke slik at politiet står i stampe. Tvert imot, det har skjedd mye i det siste, og det kommer inn informasjon hele tiden. Grunnen til at vi har ventet såpass med dusør, er at nå TV Norges bidrag har utløst et nytt trøkk i saken, sier Drevland.

— Dusør fra første stund ville ha utløst veldig mye merarbeid. Nå er vi i stand til å skille klinten fra hveten, sier Ola Thune.

Han står fast på konklusjonen han kom frem til i programmet «Savnet» i høst.

— Vi mener å ha identifisert tid og sted der det må settes inn mer etterforskning. Det er helt konkret at Trine kom til Øvsttunveien natt til 7. mai 2004.

Her kan publikum tipse om Trine Frantzen-saken:

Ola Thune - 464 22 400, olathune@online.no

Politiet - 488 86 300/ 55 55 63 00, hordaland@politiet.no

RUNE SÆVIG