Den 46 år gamle snekkeren og trebarnsfaren John Harald Fuglø sitter i rullestolen sin. Han nyter utsikten over vakre Kalandsvannet.

Fuglø er lam i halve kroppen etter en trapesulykke som for åtte år siden ga ham store hodeskader, og får oksygen fra en flaske. Han kommuniserer ved å klemme venstre hånd, og kan si ja og nei. Bak ham står en garasje som han satte opp rett før ulykken.

— Han elsker å være her, forteller mor Dagny Fuglø og ser utover Kalandsvannet.

I 2002, samme året som trapesulykken som til slutt sendte ham i rullestol, bygde John Harald Fuglø en garasje på eiendommen.

Snekkeren hadde fått tillatelse til å gjøre utvidelser på huset, men bestemte seg i stedet for for å bygge en garasje. En garasje som skulle holde veden tørr, og en plass hvor han kunne jobbe på arbeidsbenken som han hadde arvet fra bestefaren. Fuglø søkte aldri om tillatelse til å bygge garasjen. Så kom ulykken.

De får ikke rive garasjen. Jeg satser det jeg kan av penger for å unngå dette. Den skal bare ikke rives, det vil knuse hjertet til John Harald Dagny Fuglø

Ulovlig bygget

Garasjen ligger i et landbruks-, natur- og friluftsområde (LNF) i kommuneplanen, og ved Kalandsvannet er det forbud mot byggetiltak. Når familien i ettertid har søkt om byggetillatelse, har de fått avslag.

I kommunens sakspapirer vurderes garasjebygget som et grovt inngrep i det naturskjønne området. Ingen fra kommunen har vært der oppe på befaring, ifølge Dagny Fuglø.

— Du må skjønne at garasjen betyr mye for han når han har vært med å satt den opp. Og nå skal den rives. Nå klarer han ikke å pusse tennene selv, og så skal de gjøre en sånn ugjerning som å rive garasjen. Det henger ikke på greip, forteller Fuglø.

Forbereder seg på det verste

Mamma Dagny Fuglø pensjonerte seg i år etter 57 år i sykepleien. Hun har de siste årene kjempet for at ikke kommunen skal rive garasjen. Hun er også villig til ofre familiens småbruk på Haraldsøy for å unngå dette.Hun er inneforstått med at garasjen er ulovlig bygget, men har likevel tatt opp

100 000 i lån for å betale dagsmulktene som vil begynne løpe i slutten av november i år.

— De får ikke rive garasjen. Jeg satser det jeg kan av penger for å unngå dette. Den skal bare ikke rives, det vil knuse hjertet til John Harald.

Mye motgang — gir ikke opp

Morens engasjement bunner ut i alt det dramatiske som John Harald har vært gjennom siden 2002. Da falt han av en trapes seks meter over et murgulv uten sikring i Arenum.Med store hjerneskader ble livet berget av hjernekirurger på Haukeland, hvor han lå tre måneder bevisstløs. Etter et halvt år med knallhard jobbing lærte han seg å snakke, gå i trapper, sitte på i bil og spise selv gjennom rehabilitering på Nordåstunet.

Dagny Fuglø forteller videre at han ble veldig syk i 2005, og klaget på smerter i halsen. Hun ba legen om å sjekke halsen til John Harald. Ifølge moren ble ikke dette gjort, og legen ga ham penicilinkur mot lungebetennelse.

Etter fem dager ble John Harald lagt inn på sykehus, sterkt dehydrert. Det viste seg at det var en soppinfeksjon i halsen og ned i magesekken. Personer med sterke hodeskader tåler ikke å bli dehydrert.

John Harald ble lam på høyre siden av kroppen, mistet synet på høyre øye, kan ikke spise eller drikke på vanlig måte, kan ikke snakke og bruker surstoff på grunn av at høyre lunge er lammet.

Familien ba om pasientskade-erstatning for det moren mener er feilbehandling, men saken ble henlagt.

Etter mye så mye motgang og uhell, så føler mor Fuglø at garasjen må få stå der den står.

— Det handler om livskvalitet, og at noe må stå oppreist og igjen, når så mye annet er blitt revet ned for John Harald, sier Fuglø.

— Du sparker ikke en mann som allerede ligger nede.

Hun har tilbudt kommunen å overskjøte denne delen av eiendommen til allmennyttig formål fordi at det er et NLF-område. Fuglø er en gammel ringrev i Naturvernforbundet, og er levende opptatt av naturen.

Det er et lite grøntområde ved vannet hvor man også kan tilrettelegge for kano eller båt.

Viker ikke

Petter Wiberg er kommunaldirektør i Bergen kommune. Han mener regelverket må følges - også i denne saken.

— Vi har ikke mulighet eller mandat til å forhandle i saker om byggverk som er oppført ulovlig. Vedtaket om riving er også stadfestet av Fylkesmannen, og vi er pliktige til å følge vedtakene som fattes her. Disse er endelige , og kan ikke påklages. Man må søke om godkjenning før man oppfører bygg, sier han.

Wiberg understreker at han har forståelse for at familien er i en vanskelig situasjon.

- Men hvorfor har dere ikke vært på befaring?

— Dersom det er åpenbart et ulovlig oppført bygg, som i dette tilfelle, så trenger man ikke å ta dette i øyesyn. Vi har svært gode byggesaksarkiv, kart og flyfoto som gir oss de opplysningene vi trenger for å vurdere saken.

- Dagny Fuglø har tilbudt å overskjøte eiendommen til Bergen kommune.

— Vi kan ikke kople et slikt tilbud til behandlingen av byggesaken etter plan- og bygningsloven. Vi vil selvfølgelig likevel se på det hun har sendt oss, sier Wiberg.

Håper på en løsning

  • Jeg har ikke forståelse for at de skal ta slike avgjørelser uten å ha vært her oppe og sett på hvilke konsekvenser dette bygget har for naturen. Og det har ikke noen konsekvenser for naturen. Hvis det blir revet, så blir det bare en del av en parkeringsplass, sier Dagny Fuglø.

— Det er et naturskjønt og fuglerikt område. Her kan man ha skoleopplegg, det er viktig med fokus på naturen. Jeg har allerede vært i kontakt med Orntologisk forening, og de har diskutert dette på et styremøte og er interesserte.

— Men det viktigste er at garasjen ikke rives. Ikke sant, John Harald?

Han klemmer hånden hennes hardt.