JØRN-ARNE TOMASGARD

— Lånekassen er ikke oppdatert når den hevder at fotografi ikke er bildende kunst, mener de to jentene.

Begge er kommet inn på fotostudiene ved The Surrey Institute of Art & Design University College, i Farnham ved London. Men manglende støtte fra Statens lånekasse koster jentene både tid, penger og mange krefter.

Siden de ble tatt inn på skolen har de kjempet mot Lånekassen. 15. september er det skolestart. Tiden begynner å bli knapp for å få finansieringen på plass.

Utdanningen i London koster i overkant av 100.000 kroner pr. studieår. Ingen av jentene makter det uten statens hjelp.

— Du føler du ikke blir hørt. Jeg reiste til og med til Oslo for å snakke med dem. Kundebehandleren holdt fast på at fotografi ikke er bildende kunst. På telefon er jeg blitt avvist med beskyldninger om kverulering, sier Silje Eide (23).

Hever seg over eksperter

Begge jentene har tatt grunnkurs formgivningsfag og VK1 fotografi ved Garnes videregående skole. Det siste året på videregående har de tatt gjennom to år i lære. Problemet er at det ikke gir studiekompetanse.

Ifølge Lånekassens regler paragraf 4.1.1 kan det imidlertid gjøres unntak for kravet om generell studiekompetanse «ved opptak til ballett-, skuespiller- og bildende kunstutdanning ved fremstående læresteder».

Eide har også skaffet en bekreftelse fra Statens Kunstakademi i Oslo, der det går frem at de anser fotolinjen i London som billedkunstutdanning.

— Hvilke kvalifikasjoner har Lånekassen til å heve seg over den vurderingen, undrer Eide.

Dyrt avslag

Monica Takvam fra Dale i Vaksdal har allerede begynt på privatskolen Danielsen for å skaffe seg studiekompetanse, slik at hun i alle fall kan begynne i London neste år. Silje Eide fra Askøy ser ikke bort fra at hun kan havne samme sted.

De synes det er sløsing med ressurser.

— Vi har jo brukt opp rettighetene til gratis videregående opplæring, så vi må ta regningen for å skaffe studiekompetanse privat, sier Takvam.

De er kjent med at en gutt fra Bergen ble gitt dispensasjon da han gikk samme utdanningsvei tidligere. Dette har jentene konfrontert Lånekassen med. Svaret er at forskriftene er blitt innskjerpet.

— Men de kan ikke vise oss hvor i forskriftene det er skjerpet inn, sier Eide, og hevder forskriftene er de samme som før.

- Lånekassens rettspraksis

Regiondirektør på utenlandskontoret i Statens lånekasse, Guri Vestad, sier de har hatt flere tilsvarende saker der foto ikke blir sett på som bildende kunst.

— Dette er prøvd for klagenemnda flere ganger. En av sakene ble tatt til sivilombudsmannen, uten at han fant grunn til å gå videre med den. Dette er vår juridiske praksis. Skulle vi gjort unntak i denne saken, måtte vi endre vår rettspraksis. Det kan vi ikke gjøre ut ifra en slik diskusjon, det må eventuelt gjøres i departementet, sier Vestad.

Hun viser også til at ordlyden i forskriftene sier at det kan bli gjort unntak.

— Det blir gjort unntak etter individuell vurdering. Det er ikke en rett, påpeker hun.