Sluttmålet er å få varene sine ut i de fleste store matvarekjedene. Og de har fått en bra start.

Line Heggelund har bodd mange år i USA og vet hvordan amerikanske cookies skal være. Oppskriften er original og stammer fra 1930. Den er egentlig ganske enkel, men det skulle ikke forundre oss mye om det finnes små fabrikasjonshemmeligheter som bare bakerne selv vet om. En ting er sikkert, slankekost er det ikke. Masse sjokolade, masse sukker og masse smør er hovedingrediensene.

Statistikken skremmer ikke

De som har prøvd, vet at det ikke er lett å dra i gang nye småbedrifter. Ifølge statistikken går ni av ti nyetablerere dukken etter kort tid.

Det er tall som kan skremme vannet av hvem som helst, men ikke Line og Sissel.

– Vi tror vi vet hva noe av årsaken kan være, nemlig økonomistyringen. Mange har det sånn at når de begynner å tjene litt, kjøper de ny bil og tar ut penger til seg selv. Vi bruker ikke penger som vi ikke har. Vi jobbet et helt år, begge to, uten å ta ut ett øre i lønn. Alt gikk rett tilbake i bedriften. Vi bruker postit-lappene på begge sider og er uhyre oppmerksomme på alle kostnader, sier Line Heggelund.

Bra start

Både hun og kompanjongen Sissel Nilsen, er absolutt optimistiske med hensyn til fremtiden for deres nylanserte produkt.

– Vi synes vi har fått en god start, er allerede inne i elleve Safari-butikker, og ledelsen i Norgesgruppen følger interessert med i utviklingen. Hvis vi klarer å komme oss inn i mange nok butikker, kan dette bli stort, selv om vi kanskje ikke selger så mye i hver butikk, sier de to.

Busstur til cookies-bakeriet

Og folk liker produktene?

– Vi har vært ute og demonstrert cookiesene i atskillige butikker, og tilbakemeldingene er positive. Vi har også allerede opparbeidet oss en fast kundekrets, folk som kommer ens ærend til landhandelen på Milde for å kjøpe direkte fra ovn, så å si. Det dreier seg hovedsakelig om amerikanere som lengter etter ekte vare, men også bergensere. Vi har for eksempel en gjeng med godt voksne damer fra Sandviken som har gjort det til fast rutine å ta bussen hit med jevne mellomrom. Da besøker de gjerne Arboretet og så tar de en tur innom oss for å supplere cookies-lageret.

Vil utvide

– Vi velger jo å tro at det er vi og ikke Arboretet som er hovedattraksjonen, men det er kanskje litt begge deler, sier de to driftige damene, som ikke bare selger ferdiglagte kaker, men også ovnsferdig deig i porsjonspakker.

– Åtte minutter i ovnen, så har du fiks ferdige nybakte og duftende hjemmelagede cookies. Bedre kan det ikke bli!

Foreløpig befinner produksjonen seg i startfasen, men det ser såpass lovende ut at de vurderer å utvide staben fra to til tre.

Hva det kan bli til senere, er ikke godt å si. De to damene legger stein på stein, eller cookie på cookie, og tar ikke lengre skritt enn de har kapasitet til, men de har stor tro på at det skal være mulig å bygge opp atskillig flere arbeidsplasser etter hvert.

COOKIES PÅ NORSK: Sissel Nilsen er bakermester, mens Line Heggelund inspiserer mesterverket. Foreløpig er produksjonen ikke så stor, men folk liker de amerikanske kakene, og nå begynner det å ta av for de to driftige damene.
Stark, Gidske
SØTT: Masse sjokolade, masse sukker og masse smør er hovedingrediensene i amerikanske cookies.
Stark, Gidske