Fredag var over 1500 russ samlet i Travparken i Åsane for å blåse russefeiringen i gang. Og mens det etter russeåpningen på Tryvann i Oslo meldes om uheldige episoder, flere anmeldelser og voldtekt, er politiet i Bergen veldig godt fornøyd med oppførselen til årets russ.

— Det var ingen anmeldelser og kun en som trengte legebehandling. Men utover det var det ingen dramatikk, sier Arild Smedsvig, som er politiførstebetjent ved ungdomsseksjonen på Bergen sentrum politistasjon.

Men tro ikke at dette er noe uvanlig. De siste årene har politiet i Bergen hatt lite å utsette på både russen og russefeiringen.

— Vi har et bedre grep om russen i Bergen enn ellers i landet. Vi har også et godt konsept her som gjør at vi spiller på lag med russen, sier han.

Egen russegruppe

Konseptet Smedsvig snakker om, er «russegruppen» som startet i 2002. I den sitter det blant annet representanter fra politiet, trygg trafikk, hovedrussestyret, rektorer og opplæringsavdelingen i Hordaland fylkeskommune.

— Allerede når skoleåret starter, tar vi kontakt med russestyret og veileder dem gjennom hva de bør gjøre og ikke gjøre i russetiden, sier Smedsvig.

Han er ikke i tvil om at denne «russegruppen» gir gode resultater. I tillegg besøker ungdomsseksjonen også alle russeklassene for å fortelle dem om alt fra bøtesatser til straffbare handlinger.

— Jeg tror dette hjelper godt. Erfaringen vår er at de er lydhør når vi snakker med dem og det er vi kjempe glad for, sier han og legger til:

— Jeg tror vi har landets snilleste russ.

Tim Even Ingebrigtsen i hovedrussestyret i Bergen synes det er positivt å bli kalt landets snilleste russ og trekker frem «russegruppen» som en av årsakene til det.

  • Det viktig å sette grenser og det er viktig at russefeiringen skal være noe positivt også for Bergen og bergensere. Vi er stolte av å kunne kalle oss Norges snilleste russ, sier Ingebrigtsen.

Oslo ser til Bergen

Det er kun Hordaland som har en slik «russegruppe». Og de siste årene har det kommet flere og flere telefoner fra Østlandet.

— De lurer på hva vi gjør her på Vestlandet for å få en slik hyggelig russ. Vi forteller at vi snakker med hverandre, mens de andre steder i landet snakker til russen, sier Arne Aase, distriktsleder i Trygg trafikk.

Tidligere i år var også representanter fra ungdomsseksjonen på Bergen sentrum politistasjon i Oslo, for å fortelle politi og Trygg trafikk om russefeiringen i Bergen.

— Vi går blant annet gjennom alle russeknutene og plukker vekk de som er direkte brudd på trafikkreglene, det som går på drikking og sex. Det er ingen som skal få russeknute av voldtekt, sier Aase og legger til.

— Det er jo ofte litt protester, men går det på helsen løs og er det brudd på trafikkreglene må de vekk.

Men han understreker at russen skal få lov til å ha det moro i russetiden.

— Når vi forklarer dem hvorfor vi vil ha russeknutene endret, forstår de det. Men vi må ikke ta vekk all moroen for dem. Russen er fornuftige folk, sier han.

Overtok russeløpet

Trygg trafikk, politiet med flere overtok også russens rebusløp for en god del år siden.

— Tidligere var det mye alkohol og sex under rebusløpet. Det var også mange som ikke turde å være med. Slik er det ikke lenger, sier Aase.

I fjor var det 338 biler og 1775 russ med på rebusløpet. I 127 av bilene var alle om bord edru da de kom i mål.

— I år hadde vi 232 biler og 1400 russ påmeldt. Over 75 prosent av russen var edru etter rebusløpet og det er veldig bra. Russen tar dette alvorlig og utsetter festen til etterpå, sier han.

Selv om årets russefeiring så vidt har startet, tror Smedsvig at også årets feiring kommer til å gå bra.

— Vi er selvfølgelig spent , men vi tror de vil oppføre seg også i år, sier Semdsvig.