I desember 2008 og januar i år var TV 2-suksessen «Norske talenter» på audition i Oslo, Bergen og Trondheim og som vanlig møtte tusenvis av mer eller mindre talentfulle mennesker opp for å vise seg fram. Årets eldste deltakere er de sjarmerende veteranene i Bergen munnspillorkester, og de hadde ikke en gang tenkt tanken på å melde seg på audition.

Se video nederst i artikkelen!

– Vi driver jo og underholder på forskjellige steder i Bergen og nå har ungdommen her i byen fattet interesse for oss, forteller Odd Fotland i orkesteret.

Bakgrunnen for at munnspillorkesteret har blitt kulthelter i Bergen var utgivelsen av det selvtitulerte albumet deres i 1999.

– Der har vi med sangen «Her kommer Bergen». Den har Brann-fansen plukket opp og ungdommen i Bergen synger med på den når vi spiller. Det er kjekt at ungdommen liker ting med melodi i og ikke bare dunk-dunk-musikk, mener Fotland.

Konserter

Etter en konsertjobb på en av byens restauranter var plutselig TV 2 på tråden.

– De ville ha oss med, og vi regnet med at vi bare skulle være et underholdningsinnslag, forteller Fotland.

Orkesteret ble imidlertid kastet rett inn i konkurransen med de andre håpefulle talentene i Bergen.

– Det var en smule absurd, innrømmer han.

Orkesterets plate er trykket opp i noen tusen eksemplarer og det er fortsatt noen hundre igjen. TV-eksponeringen kan imidlertid gi de resterende platene bein å gå på.

– Diskusjonen om å trykke opp flere er allerede i gang. Vi har også tenkt på å lage en ny plate, forteller han.

Bekymret

Fotland er selv født i 1930 og han har med seg Jan Arnesen (født i 1931), Kåre Bjørgaas (født i 1927), Hans Dieter Gertz (født i 1940), Jakob Gullaksen (født i 1931), Arne Olsson (1945) og Gerry Mathiesen (1939) på laget. Orkesteret har holdt det gående i nåværende form siden 1985 og de har mer enn nok å gjøre.

– Vi skal blant annet til Tyskland. Alt dette tv-greiene kommer på toppen.

– Så dere er litt bekymret for at det kan bli mange henvendelser etter fredagens sending?

– Ja, jeg er redd for det, humrer han.

Orkesteret skal blant annet underholde Bergens ungdommer på Hulen i april. Fotland håper at orkesteret kan bidra til å skape økt interesse for intrumentet.

– Det er lite rekruttering til munnspillet. Vi håper at noen av musikklærerne som ser på programmet kan bli inspirert til å droppe blokkfløytene og heller hente inn munnspill, sier han håpefullt.

Programledere for serien er Pia Lykke og Sturla Berg-Johansen. Thomas Giertsen har jobben som juryformann, og han har med seg Mia Gundersen og Jan Fredrik Karlsen for å bestemme hvem som får komme videre i konkurransen og til semifinaler i Oslo.

Her er Bergen munnspillorkester i sving: