Bergen Fallskjermklubb arrangerer samling på Voss i påsken. Det var i forbindelse med denne samlingen det gikk galt for en ung, mannlig fallskjermelev mandag.

— Vi rykket ut med en lang stige og hjalp til å redde ham ned. Hopperen ble løsnet fra selen og klatret selv ned, sier brannsjef på Voss, David Skjerven, til bt.no.

- Skjelven

Det var like ved lokalene til Voss Fallskjermklubb på Bømoen det luftige dramaet utspant seg i 18.30-tiden mandag. Ifølge Skjerven satte fallskjermen seg fast i toppen av grantreet, cirka 15 meter over bakken.

- Hadde han bommet på landingsplassen?

— Jeg vet ikke hva han siktet på, jeg. Han landet i hvert fall ikke der han skulle, sier Skjerven.

- Virket han preget av hendelsen?

— Han var litt skjelven, men ikke verre enn at han som sagt klarte å klatre ned selv.

Uskadet

Hopperen, som skal være en mann i begynnelsen av 20-årene, ble ikke skadet i hendelsen.

«LITT SKJELVEN»: - Han var litt skjelven, men ikke verre enn at han klarte å klatre ned selv, sier brannsjef på Voss, David Skjerven. Hopperens røde dress kan skimtes inni alt det grønne.
2211-TIPSER

Jørn Stokset var hoppleder da uhellet med eleven skjedde.

— Dette var hans andre såkalte lineutløste hopp, sier Stokset.

— Jeg har holdt på i over 20 år, og dette er noe jeg har sett mange ganger. Jeg så det som skjedde og syntes ikke det virket dramatisk, sier Stokset.

Vinddrag fra siden

— Problemet var innflygningen før landing. Han kom litt for lavt og feilbedømte litt. Så kom et vinddrag fra siden, og da havnet han i treet. Eleven hang cirka 7 meter over bakken, og det er jo høyt nok. Selve skjermen hang på 12-13 meter. Det hele var veldig kontrollert, sier Stokset, som er glad hopperen ikke ble skadet.

— Eleven gjorde det han skulle da han gikk i treet. Han reduserte farten og beskyttet vitale organer. Dette får ikke noen andre følger enn såret stolthet, vil jeg tro.

Hovedinstruktør i Bergen Fallskjermklubb, Lars Haukom, kom til stedet like etter uhellet.

— Jeg så hopperen sitte fast i treet. Redningen var allerede i gang. Folk kom til i løpet av svært kort tid. Vi følger alltid elevene helt til landing, sier Haukom.

Trengte lang stige

Det var han som ringte brannvesenet og ba om assistanse, siden eleven var så pass langt oppe i treet - og de trengte en lang stige.

Han kommer tilbake igjen og hopper

Hoppleder Jørn Stokset om eleven

— Dette er ikke noe som skjer ofte. Men det skjer at elever feilberegner. Det er sånne hendelser vi ikke kan unngå innimellom, sier Haukom.

— Det var ingen dramatikk, og ingen skade på verken eleven eller utstyret.

- Årets første, men ikke siste

Brannsjefen på Voss. David Skjerven, sier dette var sesongens første «fallskjermhopper-lander-i-tre»-episode.

— Det var den første, men helt sikkert ikke den siste, sier Skjerven.

- Blir dere sinte når sånt skjer?

— Nei, vi kan ikke kjefte på dem for dette. Dette er en del av jobben vår, og de som havner oppi sånt har nok med seg selv, sier brannsjefen.

Tar på alvor

Selv om de driver med ekstremsport, sier Haukom at dette er episoder de ikke tar lett på. Uhellet er protokollført som en hendelse og levert til hovedinstruktør.

— Hvis du spør om vi tar det med humor, så er svaret nei. Vi tar det alvorlig og ønsker ikke at slikt skal skje. Eleven er blitt blitt ordentlig debrifet, sier hovedinstruktøren.

Hoppleder Stokset sier at eleven ikke har tatt skrekken.

— Han kommer tilbake igjen og hopper, forsikrer han.

SÅ BRA UT: Alt gikk fint, helt til innflygningen. Her fra en tidligere fase av hoppet - før landing.
2211-TIPSER