Mandag morgen begynte gravemaskinene så smått å rive ned deler av Landås skole som ble stengt av Arbeidstilsynet på grunn av stort forfall og dårlig inneklima. Fukt, råte og mugg var bare noen av problemene ansatte og elever ved Landås skole måtte slite med. Tidligere har BT skrevet at ansatte har sluttet på grunn av helseplager og at elever klagde på hodepine, magesmerter og luftveissymptomer. Etter stengningen ble elevene først kjørt med buss til Skjold, Seljedalen og Kringlebotn. Siden høsten i fjor har elevene holdt til på nedlagte Ulriken skole.

Nestleder i FAU, Eileen Hauge Kjellsen, visste ikke at rivningsarbeidet hadde begynt før BT ringte.

— Startet rivningen i dag? Det var jo fantastisk, en minnedag. At det endelig skjer noe, må være et godt tegn, sier hun som sin første reaksjon.

Gleden er likevel ikke udelt.

— Skolen burde vært revet for ti år siden. At prosessen går tregt, er det ingen tvil om, sier Kjellsen.

- Ingen vei tilbake

Byråd Harald Victor Hove (H) var med å kjøre gravemaskin da rivingen startet mandag morgen.

SENT, MEN GODT: - Skolen burde vært revet for ti år siden. At prosessen går tregt, er det ingen tvil om, sier FAU-leder Eileen Hauge Kjellsen.
ØRJAN DEISZ

— Det var for å markere at det mange har ventet lenge på, er i gang. Om tre måneder har vi en klar tomt, og da kan vi starte prosessen med å bygge opp en ny skole, sier han.I utgangspunktet skulle skolen være ferdig i 2014, men denne fristen er forlenget til slutten av 2016. Eileen Hauge Kjellsen i FAU forteller at de ikke tør å tro at skolen blir ferdig i 2016.

— Vi opplever hele tiden at det blir nye utsettelser, sier hun.

Harald Victor Hove forstår frustrasjonen.

— Foreldre har levd lenge med at et vedtak er blitt til et nytt vedtak og så enda et vedtak, men nå har de fått et de kan begynne å tro på. Med rivningen er det ingen vei tilbake. Nå må en ny skole på plass, sier han.

Privat bygger, kommunen leier

Den nye skolen skal bygges som et såkalt OPS-prosjekt, et offentlig-privat samarbeid. Det innebærer at en privat aktør skal bygge og drifte skolen, mens kommunen skal leie bygget.

— Vi håper bygget kan være ferdig noe før. OPS sikrer at prosjektet realiseres raskest mulig. Entreprenørene som jobber fort, har et godt kort på hånden for å få tilbudet, sier Hove.

Bergen kommune jobber med anbudsgrunnlaget, men endelig dato for når den blir lyst ut, er ikke klar ennå. Kommunen og fylkeskonservatoren er blitt enige om at høyblokken og tuntrærne skal bevares fra gamleskolen. Høyblokken inngår ikke i OPS-prosjektet.

FU3D2789.jpg
ØRJAN DEISZ