MARIT HOLM marit.holm@bt.no

Det er konklusjonen i den nye judisielle observasjonen av 31-åringen. Men mannen har både mangelfullt utviklet, og varig svekkede sjelsevner, ifølge de psykiatrisk sakkyndige. Dette betyr at 31-åringen risikerer både vanlig fengselsstraff, og en ny sikringsdom. Hans forsvarer, advokat Vegar Austgulen, forventer nå en rask påtalemessig avgjørelse.

Det er statsadvokaten i Hordaland som skal ta ut tiltale etter den dramatiske hendelsen i oktober i fjor.

Mens husverten Monica Lien, var alene hjemme, gikk han opp og dro frem kniv som han presset mot halspulsåren hennes. Mot alle odds klarte den spinkle kvinnen å kjempe seg fri fra overgriperen. Naken og blødende flyktet hun ut fra leiligheten, og ned på veien.

En tolvåring som var på vei hjem fra fotballtrening, ble 31-åringens neste offer. I flere timer holdt han gutten som gissel, før dramaet ble avsluttet med at væpnet politi stormet leiligheten og skjøt 31-åringen i beina.

Var satt på fri sikring 31-åringen ble i 1996 dømt til fem års sikring etter drapsforsøk og voldtektsforsøk. Den gang ble det konkludert med at han led av alvorlig sinnssykdom, og at det var stor fare for at han skulle begå nye, alvorlige overgrep. Mannen fikk påbegynt sikringsdommen i 1997, i lukket anstalt.

I fjor vår ble han overført til åpen sikring. Umiddelbart etter gisselaksjonen og det brutale overfallet på husverten, ble han tilbakeført til lukket sikring. Nå sitter han i Bergen fengsel.

Førte til regelendring Monica Lien og ektemannen fikk ingen informasjon om bakgrunnen til mannen, da han kom og så på hybel hos dem sammen med en representant for Kriminalomsorg i frihet (KIF). Like etter endret justisminister Hanne Harlem reglene for utleie av boliger til sikringsdømte: Heretter skal husverter som leier ut til sikringsdømte opplyses om leietakerens kriminelle bakgrunn.