Det er lang vei fra lamaens hjemtrakter i Andesfjellene via Levanger til Holsnøy. Men Hannibal har tatt utfordringen på strak hals. Den rolige og sindige lamaen har jobb som sauepasser for Arvid Fløysand. Men at den unge lamaen havnet på Valde i Meland kommune, var ganske tilfeldig.

— Jeg var litt interessert og undersøkte litt om lamaer på internett. Der fant jeg en som drev lamaoppdrett i Levanger, forteller Fløysand til Bergens Tidende.

Det vekket interessen for alvor. Han ble overbevist om lamaens fortreffelighet som gjeter, og bestemte seg for å bringe et eksemplar av arten til Holsnøy.

At Hannibal har glidd fint inn i flokken, er tydelig. Han tusler rundt de elleve villsauene i flokken mens han hele tiden passer på at fremmedfolk som BTs utsendte ikke forstyrrer idyllen.

— Både sauene og Hannibal var redde for hverandre de første ukene. Men nå er de uatskillelige, sier Arvid Fløysand.

Nå har lamaen vært gjeter på Holsnøy i et halvt år. Han har allerede satt seg i respekt og jaget bort uønskete gjester.

— Jeg har sett spor etter rev og lama, og ut fra sporene er jeg helt sikker på at Hannibal har jaget reven, sier den fornøyde lamaeieren.

Men det er ikke bare Mikkel som flykter fra en mannevond lama. Også ulv og bjørn skal etter sigende ta beina fatt når en lama blir arg. Kanskje en løsning for andre sauebønder som sliter med glupske og nærgående rovdyr.

PÅ VAKT: De første ukene var Hannibal og de elleve villsauene redde for hverandre, men nå er de uatskillelige. FOTO: KRISTER HOAAS