GARD STEIRO

— Jeg fatter ikke hvorfor påtalemyndigheten har tatt ut tiltale. Denne saken trodde jeg vi var ferdige med for flere år siden, sier Tyse til Bergens Tidende. 42-åringen fra Stord betegner anklagene mot ham som fullstendig grunnløse.

Gikk konkurs

På begynnelsen av 90-tallet drev Helge Sjursen og Kurt Arne Tyse fiskeoppdrett i Sunnhordland. Høsten 1996 startet de oppbyggingen av et gigantisk anlegg på Shetland.

Forretningspartnerne hadde voldsomme ambisjoner, og mente at anlegget kunne bli et av verdens største. Pengene rant inn, og Tyse hoppet i 1997 inn på formuetoppen i Stord kommune.

To år senere falt hele prosjektet i fisk. Sjursen og Tyses selskap, Nordvik Laks AS, ble slått konkurs, og de samlede kravene lød på 145 millioner kroner.

— Vi tapte veldig mange penger. Etter konkursen har jeg brukt store summer på å forsvare meg, sier Tyse. Han driver fortsatt med fiskeoppdrett. Samarbeidet med Sjursen er et tilbakelagt kapittel.

- Betalte tilbake

Påtalemyndigheten anklager nå Sjursen og Tyse for urettmessig å ha tatt ut 4,5 millioner kroner fra selskapet i månedene før konkursen. De er også tiltalt for brudd på regnskaps- og likningsloven.

— Jeg bestrider ikke uttakene, men kan ikke skjønne at politiet ser på dette som økonomisk utroskap. Alt ble tilbakebetalt etter konkursen. Det var aldri noen fare for at pengene skulle gå tapt, sier Tyse.

Helge Sjursens forsvarer, advokat Helge Wesenberg, betegner tiltalen som uforståelig.

— Vårt standpunkt er veldig klart. Min klient erkjenner ikke straffskyld på noen punkter, sier advokaten.

Helge Sjursen sier han føler seg sikker på å bli renvasket.

— Jeg hadde ikke trodd at vi ville havne i retten. Det er naturligvis en belastning, men jeg ser frem til å legge frem vårt syn på saken, sier 53-åringen.