— Laksen hoppet plutselig rundt oss. Det var helt vilt, det eneste vi tenkte var å få ut stengene, forteller Jan-Magne.

Sammen med faren Odd Solvang og kjæresteparet Petter Hansen og Birthe Finstad Bruvik, dro han inn 13 velfødde lakser på stang etter at de skjønte hva som hadde skjedd.

Totalt skal 5000 laks fra anlegget til Rong Laks i Straumøysundet i Øygarden ha stukket av før veien til frihet ble stengt mandag kveld.

Uhellet skjedde under bytting av not.

Bet på møresild

Laksen var i femkilosklassen, noe som betyr at 25 tonn vare av ypperste kvalitet svømte rundt i sjøen i området. Laksen stod egentlig til sulting, og skulle slaktes i neste uke.

— Vi grillet laks til lunsj i dag, og nå tar vi en ny til middag, sier Jan-Magne.

Sammen med familie og venner var han i full gang med tilberedningen av et herremåltid på det idylliske landstedet da BT var innom i går kveld.

Bare et par hundre meter bortenfor ligger anlegget til Rong Laks. Dermed var det bare å slenge snøret i sjøen da laksen rømte.

Mens Petter og Jan-Magne halte inn, stod senior Odd klar med kleppen.

— Den første fikk vi på en 30 år gammel møresild. Det bet på alt. Røde og gule sluker, alt. Etter hvert som vi fikk laksene i land, bare kuttet vi snøret og satte på en ny sluk, forteller Odd.

Fikk 60 laks på garn

En annen lokal fisker BT møtte i Øygarden drog inn et sted mellom 60 og 70 laks på garn i døgnet etter rømningen.

— Noe vil jeg røyke, men det meste gir jeg vekk til venner og familie. Det er jo så mye, sier mannen, som ikke vil være med på bilde.

Tor Jakobsen ved Rong Laks sier laksen er prima vare. Oppdrettsanlegget sendte omgående rømningsmelding til Fiskeridirektoratet, og oppfisking ble satt i gang.

— Det var stor haloi i timene etter rømningen. Vi mobiliserer alt som er av lokale fiskere nå, forteller Jakobsen.

Ifølge seksjonsleder Freddy Iversen i Fiskeridirektoratets region Hordaland var 600 av de 5000 rømlingene i går tatt. Tett opp under 100 garn stod i går i sjøen rundt anlegget, opplyser Iversen.

Forduftet i dag

Oppdretteren har plikt til å melde fra om rømt laks, men fritt fiske er i utgangspunktet ikke lov på denne tiden av året. Direktoratet har imidlertid søkt Fylkesmannen om tillatelse til fritt fiske i området, noe som trolig innvilges fra i dag.

— Da kan i prinsippet hvem som helst fiske, sier Iversen.

— Hvorfor ble ikke dette innvilget omgående?

— Det blir texas om folk slipper inn mellom garnene til oppdretteren. I utgangspunktet satser vi på at han får opp fisken selv sammen med naboer.

Om du allerede er på vei ut døren med stangen i hånden, kan du imidlertid snu. Laksen er på det meste forduftet fra området, fortalte lokale fiskere til BT i går kveld.

TATT PÅ STANG: Jan-Magne solvang var sammen med venner og familie i går kveld i full gang med å tilberede dagens laksemåltid nummer to på familiens idyliske lansted i Straumøysundet nord i Øygarden. 13 fine lakser halte de i land, alle på stang.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE