MAREN NÆSS OLSEN

Da Harald Kryvi leste artikkelen «Glad laks etter storfangst» i Bergens Tidende forrige søndag, ble han temmelig oppbrakt. I artikkelen poserer en lykkelig Kjell Rune Pedersen med den 15,8 kilo tunge laksen han akkurat har fanget i Lærdalselven.

— Laksen var i alle fall ikke glad. Jeg synes i det hele tatt det er vanskelig å se det gledelige med dette, sier professoren ved Universitetet i Bergen.

Han har brukt de siste årene til å forske på laks, og etterlyser en debatt rundt våre holdninger til sportsfiske.

— Jeg vil stille spørsmål ved om det egentlig er så veldig gjevt å dra opp en gyteklar fisk som attpåtil er temmelig uspiselig, sier han.

— Når den norske laksestammen er truet, må man i alle fall ikke fiske på gyteklar laks.

Urettferdig kamp

Kryvi er grundig lei av sportsfiskere som tar indianerdans etter å ha fanget laks i elven. Nå vil han drive folkeopplysning om laksens liv. Den velsmakende delen av det leves nemlig langt fra lakseelven.

— Når laksen svømmer oppover for å gyte, blir muskulaturen annerledes, kjøttet smaker forferdelig, og det meste av energien går til å sikre reproduksjon. Så kommer fiskerne og synes at det er utrolig artig å ta livet av laksen før den gyter, sier han.

Selve fangstprosessen har han heller ikke sansen for.

— Laksen har en krok i kjeften, og prøver å komme seg vekk. Fiskeren synes tydeligvis det gøy, men for laksen er det en kamp for å overleve. Jeg synes ikke det er noe særlig å være stolt over å legge ned en fisk som ikke har en sjanse, sier han.

— Fiskeren burde bare være flau.

Storfisker Kjell Rune Pedersen er ikke flau. Han har bestemt seg for å røyke laksen han fanget.

Inviterer til smaksprøve

— Egentlig skulle det være konfirmasjonsmiddag til sønnen min, men den er visst for grov til å spises i konfirmasjon, sier han.

Nå er laksen levert inn på røykeriet i Lærdal, og skal spises rundt juletider.

— I følge Frode Haga, som er en av Norges beste kokker, er en laks på denne størrelsen vanvittig god når du røyker den. Lakseforskeren kan bare komme å smake, så kan vi sammen bestemme om den er spiselig, sier Pedersen.

— Jeg tviler på om den er særlig god. Ingen røykerier jeg kjenner til tar inn slik laks for vanlig salg. Men vi får se om jeg må spise mine ord, sier Kryti.

Han er ikke vegetarianer, og presiserer at oppdrettslaks kan spises med god samvittighet. Den lever nemlig et lykkelig liv.

— Oppdrettslaksen får nok å spise, får medisin mot sykdom, og blir avlivet raskt og effektivt. Det eneste den ikke får lov til er å formere seg, men det er det jo mange som ikke får, humrer lakseforskeren.