INGVILD TENNFJORD

21-åringen hadde tross sin unge alder rukket å opparbeide seg en betydelig gjeld. Over 200.000 kroner hadde han utestående og kreditorer og venner han skyldte penger fremmet sine krav hver eneste dag.

— Jeg fikk idéen gjennom avisene. Der stod det om folk som har trykket penger og kommet seg unna. Jeg hadde ekstremt dårlig råd og trengte penger raskt, fortalte den unge mannen til retten.

Og da var det bare å sette i gang. Papir fikk han på en bokhandel og med nyervervet datautstyr til 50.000 kroner på avbetaling, ble gutterommet omgjort til en filial av Den norske Bank.

— Arbeidet var gjort på en kveld eller to. I begynnelsen var kvaliteten veldig amatørmessig, men etter en stund var jeg fornøyd med resultatet, sier tiltalte.

Enklest å lure unge jenter

Av frykt for å bli gjenkjent dro han til Bergen med en bunke sedler i lommen, og her fikk pengene ben å gå på. I løpet av en times tid hadde han svindlet til seg nærmere 10.000 kroner. For sikkerhets skyld hadde han tatt superlim på fingrene, for å unngå fingeravtrykk.

— IKEA var første stopp. Jeg kjøpte billige ting, og vekslet på den måten tusenlappene i ordentlige penger. I kiosken kjøpte jeg en porsjon gelé, og følte jeg hadde kontroll på situasjonen.

Videre svindlet han en drosjesjåfør, dagligvarebutikker og klesbutikker. Ferden fortsatte videre til Sandnes og Stavanger noen dager senere. Der var de mer kritiske til de hjemmelagde sedlene.

— Unge jenter var enklest å lure. Hvis det derimot satt en voksen dame i kassen, var det bare å styre unna.

Tilstod umiddelbart

I de tre byene begynte falske pengesedler å strømme inn til politiet. Ved hjelp av overvåkingskamera og fotokonfrontasjoner sirklet de inn 21-åringen. Da han ble pågrepet kom han med en uforbeholden tilståelse.

— Jeg har hatt dårlig samvittighet overfor privatpersonene jeg har lurt. Dette er det absolutt dummeste jeg har gjort i hele mitt liv, sier mannen. Han har nå fast jobb og nedbetaler gjeld.

— Det er surt og belastende å møte folk jeg har lurt på gaten. Jeg har kjøpt meg noen briller, og håper færrest mulig gjenkjenner meg slik at jeg kan legge dette bak meg.