— Vi finner det underlig at personer som er innlagt på tvangsbehandling for rusproblemer på skjermet avdeling har muligheten til å lage alkohol, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

Ledelsen ved Askøy Blå Kors Klinikk beklager hendelsen, og lover å se på rutinene.

Brukte bolleingredienser

I politiavhør har de tre pasientene forklart at de drakk tre flasker med hjemmelaget «vin» før de lørdag kveld gjorde ødeleggelser for flere titalls tusen kroner.

Innholdet i de tre halvannenlitersflaskene - og i åtte andre flasker - skal ha blitt produsert inne på avrusningsinstitusjonen. Med gjær, sukker og saft fra kjøkkenet på skjermet avdeling. Pasientene skal ha latt drikken godgjøre seg i noen dager før de inntok den.

— Det som er skjedd er svært beklagelig, sier fagsjef ved Askøy Blå Kors Klinikk, Margunn Mo.

Pasientene på skjermet avdeling har tilgang til kjøkkenet fordi de skal opplæres til å mestre hverdagslivet. Fagsjefen ønsker nå å sette i verk tiltak for å forhindre fremtidig vinproduksjon inne på institusjonen.

— Det vi må se på er oppbevaringen av matvarer som når de blandes sammen vil produsere alkohol, sier Margunn Mo.

Sukkeret og gjæret i kjøkkenskapene skulle blant annet brukes til bollebakst.

Omfattende skader

Skjermet avdeling er ubeboelig etter at de tre pasientene, to kvinner og en mann i alderen 20 til 22 år, lørdag gjorde skader for et sted mellom 50.000 og 100.000 kroner. De ødela nesten alt inventar på avdelingen, knuste ruter og sprayet med et brannslokkingsapparat.

En av pasientene, en 22 år gammel mann, ble i går varetektsfengslet for fire uker. Mannen er straffedømt to ganger tidligere, sist for falske anklager etter å ha kastet seg over en ryggende bil i Bergen sentrum. I tillegg til helgens grove skadeverk er mannen siktet for en rekke tidligere forhold, deriblant et grovt ran, flere tyverier, legemsbeskadigelse og fem tilfeller av vold mot politiet.

— Han er fengslet på grunnlag av gjentakelsesfare, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

22-åringen har tidligere fått sone deler av straffen på behandlingsinstitusjonen Blomsterdalen-kollektivet. Under soningsoppholdet skal han ha stjålet medisiner fra hjemmet til en 97 år gammel kvinne. Nå mener påtalemyndigheten at det er på høy tid at mannen settes bak lås og slå.

— Han har for lengst brukt opp sjansene sine. Helsevesenet greier ikke å ha kontroll på mannen. Nå må han fengsles for å beskytte samfunnet, mener politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Steinar B. Yndestad, som i går var oppnevnt som 22-åringens forsvarer, er av en annen oppfatning.

— Det som skjedde i helgen viser at det er behandling han har behov for, og det får han ikke i fengselet. Han er selv motivert for å tilbakeføres til behandlingsoppholdet, og det må jo være det viktigste, sier advokaten.

22-åringen ble overført fra Sandviken sykehus til Askøy Blå Kors Klinikk i desember. Tre ganger har han rømt fra de to institusjonene.

De to kvinnelige pasientene er allerede tilbake på skjermet avdeling ved Askøy Blå Kors Klinikk.

RASERTE AVDELINGEN: Slik så det ut på Askøy Blå Kors Klinikk etter at de tre tvangsinnlagte pasientene lørdag hadde fått i seg alkoholholdig drikke som angivelig var blitt fremstilt inne påsenteret. FOTO: POLITIET