Det kan virke som ingen hater virksomheten til parkeringsvaktene i Bergen mer enn budbilsjåfør Anders Hindenes.

— Jeg skal innrømme at jeg er skikkelig sur på dem. Jeg vet at de gjør jobben sin, men det virker ikke alltid som de forstår at jeg også gjør jobben min, sier budbilsjåføren.

Han klager spesielt over den vanskelige fremkommeligheten i sentrum, og de altfor få mulighetene til å parkere under varelevering. Situasjonen blir ikke bedre når han mener det for parkeringsvaktene går prestisje i å skrive ut tyngende bøter.

Lommen full av mynter

Hver dag når han går på jobb tar han med seg lommen full av mynter, og søker aktivt etter muligheten til å komme i konfrontasjon med byens parkeringsvakter.

— Det aller morsomste er når jeg ser vaktene står og venter på en bil, der tiden renner ut på parkometeret. Da virker det som vaktene bare venter på å kunne skrive en bot. Slikt ser jeg ofte, sier Hindenes. Budbilsjåføren er da ikke sen med å lange ut med elgesteg for å komme parkeringsvaktene i forkjøpet, og hindre dem i å skrive ut bot.

- Her er enda en stakkar

BT har selv fått se hvordan Hindenes går frem når han er i aksjon.

I C. Sundts gate kom den første konfrontasjonen på Hindenes sin lille turné i går.

— Der er de vi ikke ønsker å se, sier Hindenes plutselig når han ser parkeringsvaktene. Han slenger bilen inn til siden og hiver seg ut med lommebok og kronestykker klare.

To kvinnelige parkeringsvakter blir stående som statister. Anders småløper langs rekken av parkometre og fyller på der han ser at det blinker med minustegn foran.

— Der fikk vi reddet to, i hvert fall, sier Hindenes.

Det samme skjer utenfor Sparebanken Vest sine lokaler i Kaigaten. Her er det murermester Rune Johannessen som blir reddet etter å ha kommet på minussiden på parkometeret.

— Her har vi enda en stakkar, sier Hindenes og dytter på klingende mynt, slik at murermesteren kommer ti minutter i pluss.

50-100 kroner uken

— Hvor mye bruker du på denne julenissevirksomheten?

— Jeg kan lett bruke fra 50 til hundre kroner i uken. Det er ikke det at jeg slenger på så mye penger om gangen. Det viktigste er å provosere parkeringsvaktene mest mulig, sier Hindenes.

— Hva er målet ditt?

— Jeg vet jo at jeg ikke kan slå dem konkurs, men målet er å bidra så godt jeg kan for at inntektene deres blir minst mulig, sier Hindenes.

Politikk og hevn

Hindenes er opptatt av å ikke fremstå som en klovn, og som trebarnsfar har han mer enn nok å bruke penger på om han ikke også skal bruke penger på andres parkering.

— Jeg har først og fremst en agenda om at det er altfor dårlig tilrettelagt for parkering i byen. Parkeringsplassene forsvinner i fleng, og jeg blir tvunget til å bryte trafikkreglene for å gjøre jobben min. Problemet gjelder ikke bare for oss budbilsjåfører, men også vanlige folk. Skal du til politistasjonen og skaffe nytt pass og har bilen full av grinete unger, så nytter det ikke å parkere rett utenfor politistasjonen, sier Hindenes som et eksempel.

— Når begynte du med dette?

— Jeg har jobbet fem år som budbilsjåfør, men det var da søsteren min giftet seg for tre år siden, og alle gjestene i bryllupet ble bøtelagt av et parkeringsselskap, at jeg ble skikkelig sint. Fra da av har jeg hatt stor glede av å forhindre parkeringsvakter i å gi bøter, sier Anders Hindenes.

  • Hittil i år har bergenserne betalt 15 millioner kroner i parkeringsgebyr og seks millioner kroner i tilleggsavgifter, for å ha stått over tiden på parkometre.
  • I fjor betalte bergenserne til sammenligning 19,1 millioner kroner.
  • Pengene går til parkeringsselskapet, hvor de blant annet blir brukt som lønningsmidler og går tilbake til parkeringsformål.
  • Hva synes du om parkeringsjulenissen? Diskutér saken her!
P-KRIGEREN: - Det var da søsteren min giftet seg for tre år siden, og alle gjestene i bryllupet ble bøtelagt av et parkeringsselskap, at jeg ble skikkelig sint.
VEGAR VALDE
VEGAR VALDE
VEGAR VALDE