• Kirkens Bymisjon engasjerer seg i kampen mot vold, rasisme og nynazisme blant ungdom i Bergen. Resultatene er oppløftende.

RUNE VALDERHAUG

— Vi er imponert over å se den toleransen som utvikler seg når unge fra flerkulturelle miljøer møtes og lærer hverandre å kjenne, sier miljøterapeut Bodil Grønnevik Hansen og miljøarbeider Brynjar Nilsen i V13-senteret til Kirkens Bymisjon. Dette senteret er et rus-, kriminalitets- og voldsforebyggende tiltak blant ungdom i Bergen. V13-senterets varmestue på Domkirkeplass er det eneste faste og åpne rusfrie tilbudet til unge mellom 13 og 18 år i Bergen sentrum på kveldstid i helger og høytider.Her har man et sterkt innslag av innvandrerungdom.

Tilbudet finnes - Når justisministeren etter drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen sier at det er viktig å forebygge vold og rasisme, så vil vi gjerne si at det finnes et slikt tilbud i Bergen sentrum, legger de til. - Vi har ikke hatt voldsepisoder hos oss. Men vi hører om både voldstendenser, rasisme og tilløp til gjengmentalitet også i Bergen.Og at innvandrerungdommer møter motvilje i sine egne nærmiljøer. Da griper vi inn i håp om å kunne komme ulike ungdomsgrupper i møte.

Unge imponerer I varmestuen har man gode erfaringer med å la unge med flerkulturell bakgrunn møtes.- Vi er blitt imponert over den toleransen vi opplever når de virkelig blir kjente med hverandre. Når man blir venner, glemmer mange unge raskt ulik hudfarge og kulturforskjeller, sier de.I varmestuen har man opplevd at tenåringer fra Bosnia og Serbia er blitt bestevenner, israelere og palestinere som er blitt kjærester, og ikke minst norske tenåringer som gjennom vennskap naturlig omgås innvandrerungdommer og motsatt.