— Jeg liker å tegne, forsikrer Julie Liland og lager det ene kortet etter det andre til venner og kjente. Museets egen postmester Vegard Bakken sørger for frimerke og eget stempel. Nå er kortene underveis.

Ekte julestemning

Det er ekte julestemning på Hordamuseet denne helgen. I de gamle tømmerhusene brenner ild på gruene. Røyken svir litt i øynene, men varmen gjør noe med oss. Vi setter oss ned, nyter roen og øyeblikket her noen kilometer fra julestresset.

På en diger takke midt i gruen stekes kakene. Sarah Grimen har selv kjevlet ut deigen. Hun synes det er gøy å bake. Kaken smaker.

Kanskje er dette selve hemmeligheten. Barna får gjøre noe selv. De sitter ikke foran en skjerm, men tar i deigen. Rykende varm og fersk får de kaken tilbake i hånden.

— Vi synes det er hyggelig å åpne de gamle husene våre en helg i vinterhalvåret. Tempoet er annerledes her inne. Store og små trives med å gjøre noe sammen, sier museets direktør Therese Hauger.

Mange aktiviteter

I nesten hvert av de gamle husene skjer det noe. Laks røykes i det gamle eldhuset fra Opsal i Fusa. Vi må sette oss på huk for ikke å hoste i alle røyken.

I det gamle skolehuset lages julekurver og reinsdyr. Lys dryppes i et annet hus. Vi gløtter og innom huset der de karder og spinner ulltråder.

Julenissen personlig, i Magnus Hamsunds skikkelse, er der og får den varme, gode kontakten med barna som akkurat han kan. Han har nettopp vært i Japan og oppmuntret kreftsyke barn. Nå lytter han til byens barn. Han hører hva de ønsker, men lurer på om han kan ta noen av ønskene og gi til barn som lite får i år.

Også i dag er de gamle husene åpne.

STEMPEL: Postmester Vegard Bakken stempler Julie Lilands kort.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
VANDRER MED NISSEN: Vigdis Aasen (t.v.), Torstein, Sarah og Ole Grimen får vandre hånd i hånd med Julenissen. <p/>FOTO: HELGE SUNDE
JULEKORT: Julie Liland tegner flere julekort - ett til Julenissen også. Ved siden av henne sitter Kato Halvorsen.<p/>FOTO: HELGE SUNDE