ANNE MYKLEBUST ODLAND MARGARETH STAKKESTAD

Røde Kors har sendt ut invitasjoner til eldre i bydelene Bergenhus, Årstad og Fana, men venter bare rundt 30 gjester på julaften.

— Det er ikke flere som har meldt seg på, og det er jo et godt tegn. Julen er en tid da folk er ekstra flinke til å ta vare på hverandre, sier Trond Lilletvedt, leder for tilstelningen.

På Røde Kors-huset i Damsgårdsveien starter feiringen klokken 14. Det blir julemiddag og pakker, og klokken 18 kjøres de gamle hjem.

— Vi lager jul for demman tradisjonelt ikke finner i Bymisjonen, sier Lilletvedt.

I år har Røde Kors også julefeiring på fjellsportsenteret sitt i Valdres under fanen «Ferie for alle».

— Det er beregnet på barnefamilier med dårlig økonomi, sier Lilletvedt.

Jul i eget hjem

På hospitset og hybelhjemmet til Frelsesarmeen blir det holdt jul for arbeidsuføre, tidligere kriminelle, folk som har fått hjelp til avrusning, og andre som har bodd eller vært tilknyttet hjemmet og hospitset i løpet av året.

— Frelsesarmeen har ikke noen offisiell julefeiring på selve julekvelden. Men slumstasjonene har jobbet på spreng i førjulsdagene med å legge til rette for at mange kan lage jul i egne hjem. Vi har delt ut pakker, mat og klær, sier Liv Rægevik i Frelsesarmeens 1. korps.

— Flere av soldatene som tilhører Frelsesarmeen i Solheimsviken har invitert barn og unge som har det vanskelig, hjem til seg i kveld, opplyser Ola Grytten.

Jul i Omsorgsbasen

Også på Omsorgsbasen for kvinner blir det feiring. Omsorgsbasen er et akutt natthjem for kvinner i rus og prostitusjonsmiljø. Fra klokken 22.00 til klokken 12.00 neste dag holder basen åpen.

Det blir julemiddag med pinnekjøtt, og riskrem til dessert. Den serveres rundt midnatt. Til vanlig har basen plass til åtte kvinner, men denne spesielle dagen gjøres plass til alle som kommer.

Heller ikke Kirkens SOS stenger på julekvelden. Den døgnåpne telefontjenesten er åpen døgnet rundt for dem som har lyst å prate. (815 33 300/55 32 56 97). På telefonen vil man kunne møte voksne mennesker som lytter til det innringeren selv ønsker å snakke om på en kanskje vanskelig kveld eller natt.