— Vi lager ferskvannsfluer, opplyser Torstein Taraldsen og Morten Blix mens de surrer glitrende røde, grønne og hvite tråder rundt hver sin fiskekrok.

Resten av klasse 5B sitter rolig og leser bøker. Noen venter på tur, andre er ferdige med å lage fluer. To hver.

Hvilken fisk som biter på spesialfluene er de ikke sikre på, men elevene vet i hvert fall at de rødgrønne vidundrene skal koste femten kroner stykket. Håndskrevne plakater med priser på henger allerede klare på veggen til søndag. Dagen for det store Brasil-markedet.

Selvfisket ørret til salgs

Det er niende gang Aurdalslia skole inviterer til Brasil-marked. Masse flotte egenproduserte ting til salgs, samt vafler og tilhørende herligheter. I fjor fikk de inn 105.000 kroner.

— Vi skal selge aure også, sier en av jentene og titter opp fra boken sin.

Friluftsgruppen på skolen har nemlig vært ute med garn og fanget hele to hundre fisk. Røye og ørret. Elevene skal varmrøyke fisken på skolen før helgen, slik at de kan friste julemarkedfolkets neser søndag.

«Det går jo til et godt formål»

Forberedelsene til Brasil-markedet har fått en ny vri i år. Istedenfor å ha to-tre intensive dager der alle lager alt, fordeles arbeidet nå over flere uker.

— Det er bedre å lage litt og litt, før var det altfor mye på en gang, mener Silje Næsgaard (11) i klasse 7B. Hun sitter på sløydsalen og lager keramikklysestaker.

— Denne skal koste minst femti kroner, fastslår hun og ser fornøyd på den halvferdige staken. Sjuendeklassingene vet hva de snakker om. De har deltatt på markedet helt siden de begynte på skolen. Synes de fremdeles det er verdt innsatsen?

— Det går jo til et godt formål, sier Jaran Sele og kjevler keramikk så pulten rister.

— Gregory (Smith, red.anm.) har vært flere ganger på skolen og fortalt om Brasil. Han har til og med hatt med seg noen barn, forteller Sigmund Søgnesand (12), og legger til: Gregory bygger skoler til dem som trenger hjelp.

Sjuendeklassingene kjøper alltid julegaver på markedet selv også. Masse fint, skjønner du.

Skal vi være venner?

Det strømmer skakke toner ut fra musikkrommet. Noen synger, andre spiller. Mange skal holde små intimkonserter søndag.

— Hvor mange vers kan dere på denne sangen, da? spør læreren.

— Æh, ingen, svarer to småjenter blygt.

— Kanskje dere kan gå hjem og øve litt til, sier læreren oppmuntrende. Jentene får likevel ta en prøverunde.

— Skal vi være vænnar, skal vi være sammen, du og jeg, det å gå aleeene, det er så kjeeedelig, syns jeg.

Vi gleder oss til søndag.

TIL ÅRETS BRASILMARKED: Andreas Syrstad (t.v.), Sigmund Søgnesand og Jaran Sele (alle 12 år) kjevler keramikk som skal skapes om til lysestaker.
FOTO: ARNE NILSEN