— Maten har vi fått på blant annet Safari, på noen orientalske butikker, og så har vi fått brød på Colonialen. Dette er matvarer som skulle vært kastet, sier Hanna Skartveit.

Hun var med å arrangere «matgilde mot hungersnød» i Teaterparken torsdag ettermiddag. Når BT kommer innom er bordene dekket på med blant annet grønnsaks-quiche, kokosnøtt-chutney, bønnestuing og en woket grønsaksalat, i tillegg skal det grilles. I bakgrunnen durer litt lett reggae. De har tidligere arrangert matgilde på Sydnesplassen.

— Denne gangen er det gjort litt mer spontant enn da vi hadde arrangerte det ved Johanneskirken. Men vi er her til det ikke er mer mat igjen, sier Skartveit.

SKULLE EGENTLIG VÆRT KASTET: Denne quichen består av varer som egentlig skulle vært kastet.

Politisk markering

All maten som blir servert har det det til felles at den egentlig skulle vært i bosset. — Vi vil sette fokus på all den fullt spiselige maten som blir kastet i Norge og i andre rike land. Når datostemplingen er gått ut på matvarer, blir varene kastet av butikkene fordi kundene ikke vil ha dem, sier Skartveit.

Matgilde mot hungersnød ble startet opp i fjor da Afrikas Horn ble rammet av den store sultkatastrofen. Ideen med matgilder hadde han hatt lenge, men situasjonen i noen av de sultrammede områdene førte til at han ville gjøre noe.

— Jeg har lenge vært opptatt av all maten vi kaster, og jeg er blant dem som har funnet mye fullt spiselig mat i boss-kontainere. Jeg synes det var forferdelig at jeg kunne finne 100 kilo spiselig ost i en boss-container, samtidig som jeg leste historier om mødre som måtte forlate sine barn på grunn av matmangel, sier han.

1/3 blir kastet

Maten på matgildet er gratis, men de oppfordrer follk til å komme med donasjoner. Pengene går til Kirkens nødhjelps arbeid for matsikkerhet i Vest-Afrika og i Sahel-beltet. Matgilde mot hungersnød arrangerer nå matfester i mange av de største byene i Norge, og de har totalt samlet inn rundt 100.000 til Kirkens nødghjelps arbeid.

— Et åpenbart paradoks er at mye av maten som kastes i rike land opprinnelig stammer fra fattige land. Norge kjøper alt for mye mat fra det vi kaller 3. verden. Det er et problem fordi vi ender opp med å kaste en tredjedel av maten, og fordi matvareprisene går opp. Det siste er et stort problem for fattige land, sier Gautefall, før han sier velkommen til noen nyankomne matgjester i Teaterparken.

Kaster vi for mye mat?

BOSS?: Ingrediensene til denne retten skulle egentlig vært kastet.
HELGE SKODVIN