— Mange i klassen har spurt meg: «hvorfor gidder du å jobbe når du ikke får betalt for det»? De skjønner ikke at dette er ukens høydepunkt, sier Sarah Svege (16).

Hver torsdag møtes tretten personer til redaksjonsmøte i Frekvens - en gratisavis for og av ungdom, som deles ut på ungdomsskoler i Bergen.

— Kanskje jeg ikke får lønn for det jeg gjør i redaksjonen. Men når det gjelder jobbmuligheter kan det jo lønne seg på sikt, sier Svege.

Som redaktør for seksjonen for scenekunst, håper hun å få flere andre ungdom interessert i teater. Men det sosiale er nok en av de sterkeste driverne.

— Vi har et vanvittig bra miljø. Jeg kunne ønske det var flere som skjønte hvor gøy det er å lage avis på fritiden.

Liker presset

Populære ungdomsaktiviteter som fotball, musikk og friidrett, kombineres med nye favoritter som Gossip Girl, Facebook og Playstation. Nå bruker en gjeng ungdommer i Bergen fritiden sin på journalistikk.

— Det var faktisk på Facebook jeg leste om Frekvens første gangen. Jeg har lyst å bli journalist, så jeg syns det virket som en kjempemulighet å få lov til å bli med i en redaksjon, sier Maria Jacobsen Zafar (19).

Vinteren 2010 ønsket Bergen Kommune og Barn i Byen, å bedre fritidstilbudet for ungdom. Kulturbyen Bergen trengte å samle all informasjon om kulturtilbud for unge på et sted. I tillegg var det et ønske om å tilby som et helt nytt og annerledes fritidstilbud for medieinteresserte. Resultatet ble avisen Frekvens, som ble lansert i januar 2011.

— Jeg elsker spenningen rundt deadline, og all den kreative jobbingen. Nå har jeg veldig lyst å flytte til London for å studere journalistikk. Men jeg vet faktisk ikke om jeg har lyst å reise fra redaksjonen i Frekvens, sier Zafar.

Bra på CV-en

Ansvarlig redaktør Ulrik Øen Johnsen er 15 år. Johnsen skal holde styr på en redaksjon på tretten personer, fordelt på seksjonene web, grafisk og foto, scenekunst, film og litteratur, musikk, politikk og samfunn og mote og kunst og design. Ingen liten jobb for en som aldri har sittet i sjefstolen før.

— Det å være møteleder har vært utfordrende. Da må du tenke på at alle diskusjonene også skal resultere i noe konkret, og det har vært en ny erfaring, sier Johnsen.

Redaksjonen, der ingen kjente hverandre fra før, har blitt en sammensveiset gjeng. Det sosiale fungerer så bra at det har skapt utfordringer for redaktøren.

— Noe av det vanskeligste er faktisk å få folk til å følge med på møtene. Vi har det nesten litt for gøy, sier Johnsen.

I tillegg til kunnskap om mediebransjen og ønsket om å gjøre noe for andre unge, tenker den unge redaktøren også på en fremtidig karriere.

— Jeg gjør dette først og fremst fordi det er utrolig gøy å være med på. Jeg liker at det er litt press og fart i redaksjonen. Men jeg tenker også på at det kan være lurt å ha på CV-en til senere, sier Johnsen.