– Omtrent hvem som helst kan lage det. Oppskriften ligger på nettet, sier Rune Fremstad, leder for narkotikaseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

I løpet av de siste dagene har flere personer tatt GHB-overdoser i Bergen, og ytterligere andre blitt pågrepet med stoffet.

Karl Edvin Endresen ble arrestert da han i mai delte ut GHB under et kunstprosjekt.

Han vil ikke svare på hvordan han fikk tak i stoffet, men sier det er en smal sak å lage det på egen hånd.

– Det er gjort på tre timer. Men det er vanskelig å få tak i store mengder av rensemidlene som brukes som råstoff, sier Endresen, som er elev ved Statens Kunstakademi.

**_Les også:

Tre tok overdose på kino_**

Bestiller på nettet

På dealehaugen i Nygårdsparken ropes det ut tilbud på heroin, Subutex, speed og alle slags piller. Men Nygårdsparken er ikke markedet for GHB.

– Det er ingen som har GHB her. De som bruker det bestiller felgrens, og lager det selv hjemme, sier en narkoman mann i 20-årene.

På nettet diskuterer norske rusmisbrukere åpent hvordan man best kan lage GHB selv.

Over hele landet har politiet gjort beslag av GHB. Også i Os, der en mann ble pågrepet for besittelse torsdag.

– Vi vet at ingrediensene bestilles på nettet, og at GHB produseres i Os, sier politiførstebetjent Audun Hadler-Olsen ved Os lensmannskontor.

En stor andel av dem som er blitt tatt med GHB i Os er folk som ikke tilhører de vanlige rusbelastede miljøene.

– De går på skole eller har jobb, flere av dem har barn, og bruker GHB i helgene, sier Hadler-Olsen.

Kamufleres som brus

I hele fjor tok politiet 36 liter GHB fordelt på 134 beslag. Det er et lavt tall, mener Kripos, som mener at risikoen for å bli tatt med GHB trolig er mindre enn for andre typer stoffer.

– Siden utseendet og virkningen av GHB og alkoholholdige drikkevarer har store likhetstrekk, kan en ikke se bort fra at beslagsdata ikke gjenspeiler utbredelsen på noen god måte, skriver Kripos i årsrapporten for 2008.

**_Les mer:

Flere flørter med farlig rus_**

I Hordaland har politiet sett at GHB – som egentlig er fargeløst – er blitt tilsatt gul konditorfarge og tappet på Solo-flasker.

– Da er det ikke så lett for politiet å oppdage det, sier Hadler-Olsen.

– Billig rusmiddel

I juni skrev BT at Bergensklinikkene advarte mot en tydelig økning i bruken av GHB i Bergen.

– GHB er kjent for å ha veldig uforutsigbar styrke. Det produseres på ymse vis, og kvaliteten varierer sterkt. Det gjør at faren for overdose er større enn ved andre stoffer, sa Liv Flesland ved Bergensklinikkene til BT 10. juni.

Det finnes ingen motgift mot en overdose GHB.

Kunststudent Endresen tror overdosene skyldes nye brukere som ikke har erfaring med det livsfarlige rusmiddelet.

– Man må aldri blande GHB med alkohol eller sedativ medisin. Men mange som ikke har prøvd GHB før, tar ikke advarslene seriøst. Dessuten er GHB et av de billigste rusmidlene som finnes. En brukerdose koster 20 kroner, sier Endresen.

Til høsten må han møte i retten, etter å ha delt ut rusmiddelet til publikum på en utstilling i Stenersenmuseet i Oslo.

HJEMMELAGET RUS: Oppskriften på GHB ligger åpent tilgjengelig på nettet, og ingrediensene for å lage rusmiddelet kan bestilles fra England. Det gjør det mulig for rusmisbrukere å lage sin egen GHB. Forskere advarer mot at styrken på stoffet ofte er svært uforutsigbart. Det fører til overdoser, som her på Bergen kino onsdag kveld. FOTO: RUNE STØLÅS

Tollvesenet