Hele 1,2 millioner nordmenn var innom den 7 timer og 16 minutter lange togturen fra Bergen til Oslo, som ble sendt på NRK2 før jul. I gjennomsnitt var 176.000 seere med på hele turen. Nå vil NRK Hordaland ta toginteressen et steg videre, skriver Aftenposten.no.

I samarbeid med selskapet BUGAS, vil distriktskontoret i Bergen filme Flåmsbanen tredimensjonalt. Det skjer i april.

— Dette har virkelig tatt av. I utgangspunktet var ideen å produsere hele Bergensbanen i 3D, men et sted måtte vi sette grensen. Det ble for mye med 7,5 timers etterarbeid. Flåmsbanen er en av verdens mest spektakulære togreiser, så det måtte jo bli denne turen, sier Rune Møklebust, programsjef i NRK Hordaland.

Vises under Mediedagene

3D kan filmes på to måter, enten at dybdeeffekten går innover i bildet, eller at publikum opplever at bildet hopper ut av skjermen.

— Det som blir spennende her, er det å kunne se inn i skjermen, så får vi se hvordan effekten blir. Selv om de første 3DTV-skjermene kommer til Norge allerede i år, så er det ennå en stund til NRK vil sende 3D. Dette er derfor en test for lek og moro, sier Møklebust.

Den én time lange togturen vil første gang bli vist under Mediedagene i Bergen i mai. Hvordan NRK vil bruke togturen, er ennå ikke bestemt.

Likevel åpner programsjefen for at kinoer kan få tilgang til 3D-turen. Kino-Norge står nemlig foran en 3D-revolusjon. James Camerons 3D-film Avatar er en stor kinosuksess. Allerede fra april eller mai regner bransjeorganisasjonen Film & Kino med at utrullingen av digitale prosjektorer og filmservere til samtlige av landets kinoer starter.

— Hvis det er noen kinoer som har lyst til å sette opp tog på TV, så skal de få det. Vi kommer til å lage en kinoversjon av filmen, sier Møklebust. I tillegg vil 3D-turen bli gjort tilgjengelig for nedlasting på nettet. 3D kan ses via Playstation3, selvsagt med 3D-briller på.

— Slår neppe Avatar

Thomas Berland, produsent i BUG, tror interessen for tog i 3D kan være stor.

— Jeg ble overrasket over hvor mange som ville se Bergensbanen på TV. Jeg tror derfor det er kinoer som ønsker å sette opp Flåmsbanen, selv om denne neppe vil slå Avatar. Hvis Norge også skal selges som turistattraksjon, må jo Flåmsbanen i 3D være gull verdt for reiselivet, sier han.

Filmsjef Christin Berg hos Oslo KinoAS synes Flåmsbanen høres forlokkende ut.

— Vi er absolutt med på turen, selv om vi selvsagt må se filmen først. Bergensbanen ble jo en suksess i mange målgrupper, og når anledning nå byr seg til en ny tur, attpåtil i 3D, da er vi med. 3D gjør dessuten turen litt mer realistisk, man er mye mer med på turen. Dette gleder vi oss til, sier Berg.

**_Les også:

En reise gjennom 100 år_**

Scanpix