Den 21 år gamle mannen fra Rogaland overlot ingenting til tilfeldighetene da han bestemte seg for å begynne med pengefalsk. Mannen kjøpte inn datautstyr for 48.000 kroner for å kunne produsere tusenlapper. Han brukte hansker da han trykket sedlene for å unngå fingeravtrykk på dem.

Da han oppsøkte forskjellige butikker for å bruke de falske tusenlappene, hadde han superlim på fingertuppene for å hindre fingeravtrykk.

21-åringen produserte til sammen 130.000 kroner hjemme. Da han skulle bruke pengene, dro han fra hjemkommunen i Rogaland til Bergen, siden han regnet med at muligheten for å bli gjenkjent var liten i Bergen.

6000 på en dag

I løpet av en dag i april brukte mannen minst 6000 falske kroner i butikker og taxier i Bergen.

Ved å betale med de falske tusenlappene, fikk han igjen vekslepenger i ekte sedler.

21-åringen reiste etter det tilbake til Rogaland, der han fortsatte å bruke falske penger. Han handlet bevisst i nabokommuner for ikke å bli gjenkjent. Han fikk kjøpt varer for rundt 4000 kroner, men han prøvde å benytte sedlene på ytterligere fire steder. På disse stedene fattet betjeningen mistanke til sedlene.

Tilstod til slutt

I juni i fjor var spillet over for forfalskeren. Politiet var først hjemme hos hans mor og lette etter ham, så 21-åringen visste at han kom til å bli pågrepet. Han forberedte seg godt, ved å brenne noen av sedlene og levere resten til en kamerat. Til politiet sa han at han hadde brent alle sedlene. 21-åringen tilstod ingenting før politiet fortalte at han var gjenkjent på bilder.

Først da det fortsatte å komme inn falske sedler etter at 21-åringen var satt i varetekt, innrømmet han at han hadde gitt kameraten rundt 50.000 kroner.

Fikk tre år

Dommer Åge Fred Pedersen i Bergen tingrett skriver i dommen mot 21-åringen at handlingene utvilsomt var godt planlagt og gjennomført.

Minstestraffen for pengefalsk er tre års fengsel. 21-åringen ble dømt til fengsel i tre år og en måned, men to år og syv måneder ble gjort betinget. 21-åringen må derfor bare sone et halvt år. I tillegg ble det kostbare datautstyret inndratt til staten.