Oslo og byrådsleder Erling Lae la i går inn et bud på 20.000 kroner på qxl.no for å navngi pingvinungen som kom til verden på Akvariet 25. juni i år. Han vil kalle pingvinungen St. Hallvard. Men det vil ikke Friele ha noe av.

— Det går ikke an at Oslo navngir en pingvinunge født i Bergen. På møtet i forretningsutvalget i dag vedtok vi derfor å by 25.000 kroner, sier avtroppende ordfører Herman Friele til bt.no.

Skal hete Edvard eller Eva

Friele og resten av forretningsutvalget vil kalle pingvinen Edvard Grieg.

— Men det har seg slik at man ikke vet hvilket kjønn en pingvin har før den er voksen. Skulle det vise seg at det er en jente, skal den hete Eva Grieg, sier Friele.

Budpengene vil uavkortet gå til årets TV-aksjon, som er tildelt UNICEF Norge. UNICEF gjennomfører aksjonen sammen med Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité og organisasjonen Right To Play.

— For oss er dette et godt påskudd til å gi mye til et godt formål. Så det er med glimt i øyet at vi sier at vi må slå Oslo. Vi ønsker å slå Oslo både i fotball og giverglede, sier en humrende Friele.

Han sier videre at Bergen ikke nødvendigvis gir seg på 25.000.

— Det er damen som sitter på pengesekken som bestemmer hvor langt vi kan gå, men vi gir oss nok ikke på 25.000. Vi ønsker å vise at bergenserne ikke bare bryr seg om fotball, men at vi også viser omsorg for andre mennesker, sier den avtroppende ordføreren.

Håper på 50.000

Direktør ved Akvariet, Kees Ekeli, er storfornøyd med interessen.

— Det er kjempegøy at vår avtroppende ordfører har tatt affære. Intensjonen vår er selvfølgelig å få inn mest mulig penger til et godt formål, sier Ekeli.

Han håper på en dobling av beløpet.

— Jeg tviler litt på at Oslo går høyere, men man vet aldri. Det hadde jo vært flott om vi kom opp i 50.000, sier direktøren.

Han er for øvrig godt fornøyd med Frieles navneforslag.

— Edvard Grieg høres bra ut. Skulle Oslo vinne, må den selvsagt hete St. Hallvard. Men jeg er helt sikker på at en bergenser vil trone på toppen til slutt, sier Ekeli.

NYKLEKKET: Her er den navnløse pingvinungen én dag gammel. Fra venstre Pingrid Alexandra II (søster til den nyklekte pingvinen), Sort (mor), nyklekket pingvin (under mor), Grønn (far). ARKIVFOTO: RUNE STØLÅS