• Hvor ble han av? ropte avdøde Willy Brask like før salutten smalt. Ladningen havnet under båten, og detonasjonen var sterk nok til å vri opp dørken.

Journalist Kjetil Østrem skulle i går morges lage en 17. mai-reportasje om tradisjonen med sjøsalutter på Leirvik havn. I går kveld satte han ord på opplevelsen sine.

Gjør klar bombene

— Jeg tenker på sønnen som var om bord og så det hele, og på familien som sitter igjen. Det er helt grusomt.

Østrem forteller med aksept fra Brasks familie.

— Vi skulle gjøre en reportasje på 17. mai fra Stord, en helt ufarlig gladsak. Jeg gledet meg til å dra på sjøen, og ble plukket opp på kaien i Leirvik.

Om bord satt Brask og en god venn og gjorde klar bombene. Begge erfarne heimevernsfolk. Avdødes 17 år gamle sønn skulle føre båten.

— De var i innspurten på operasjonen og surret på lunter på hver av de ni ladningene. De ser ut som dynamittgubber, er surret sammen på isoporplater slik at de flyter i vannet, forteller Østrem.

Er vekke et øyeblikk

Den første ladningen gikk av klokken 07.00. Brask satt på badeplattformen bak på båten, han tente lunten og satte bombene på vannet. Kameraten var håndlanger. Østrem satt på kne og fotograferte.

— Alt gikk som smurt. De virket veldig rutinerte, og har gjort dette sammen i 14 år. Den ene salven fulgte den neste. Jeg så ikke at noe gikk galt, fikk ingen forhåndsvarsler, hørte ingen skriking eller oppfattet panikk før det smalt, sier Østrem.

På den fjerde ladningen skjer det. Den går av like oppunder hekken.

— Jeg hørte et voldsomt smell, er vekke et lite øyeblikk. Da jeg fikk summet meg, så jeg hele dørken ligge vridd. Jeg ble kastet fremover i båten.

Lå i sjøen

Brask lå i sjøen. Trolig ble han drept momentant. Østrem fikk ringt 113, en båt kom raskt til og fikk brakt den omkomne opp av sjøen.

— Vi var igjen i båten og var i sjokk. Det ble ikke sagt så veldig mye. Kameraten sa at det siste Willy hadde sagt var «hvor ble han av?» Ladningen fløt inn under badeplattformen. Så ble båten slept i land. Det hele var uvirkelig.

Østrem har fått god hjelp etter ulykken, og prøver å unngå å tenke på hva som kunne skjedd om de fem udetonerte bombene også hadde gått av.

Sperret av havnen

Flere av ladningene havnet i sjøen og en fløt inn under kaien på Leirvik havn. Den ble umiddelbart tømt for folk og fritidsbåter. Først klokken 11.20 ble sperringene opphevet. Da var ladningen hentet opp av brannvesenets dykkere.

Politiet startet kort tid etter ulykken med å ta opp forklaringer og sikre tekniske bevis.

— Det er tidlig å slå noe fast allerede nå, men vår hovedteori er at det ikke var noe galt med ladningen. Den gikk av slik den skulle, men hadde hengt seg fast i båten etter at lunten ble antent, sier lensmann på Stord Odd Harald Hovland.

Orket ikke se bildene

Det er kulturkontoret i Stord som betaler dynamitten som brukes til den årlige 17. mai-salutten. De har søkt om løyve til å ta ut dynamitt.

Kjetil Østrem tok bilder under hele ulykkesforløpet. I går kveld orket ikke journalisten i Haugesund Avis å ta frem kameraet for å se på bildene igjen. I dag skal han i avhør til politiet. Bildene kan bli viktige i den videre etterforskningen.

VAR I BÅTEN: Journalist Kjetil Østrem var med i ulykkesbåten og skulle lage en reportasje om den årlige sjøsalutten i Leirvik havn. Jeg så ikke at noe gikk galt, fikk ingen forhåndsvarsler, forteller Østrem.
SKADER PÅ HEKKEN: Slik så ulykkesbåten ut etter eksplosjonen som skadet hekken.