TRUDE HAUG

De løper inn i på gulvbelegget i Bildøyhallen, dansegruppen Kinyamwandio fra Tanzania. Seks kvinner og tre menn fra landsbyen Samumba skal varme opp til den store innsamlingsaksjonen på Sotra vidaregåande skule.

Elevene sitter tett langs veggene i hallen og er tydelig med på det de ser. Snart rigger teatergruppen MaxuMi fra Bergen seg til på parketten og følger på med performanceforestillingen «C'est la vie». Den viser fire forskjellige historier om hvor vanskelig det kan være for unge mennesker å finne seg et ståsted i livet. Alle deltakerne i gruppen er ungdom med innvandrerbakgrunn.

150.000 i fjor

Det er internasjonal dag på skolen med afrikansk dans og teater av innvandrerungdom på programmet. Undervisningen er byttet ut med internasjonal kulturunderholdning, og til lunsj kan elvene kjøpe seg mat fra fem verdensdeler. Det har kokkelinjen ved skolen sørget for.

Torsdag strømmer hundrevis av elever fra skolen på Sotra ut og samler inn penger. Noen skal jobbe og noen går med bøsser. I fjor kom det inn 150.000 kroner til Mbala High School i Zambia, som er det prosjektet elevene ved Sotra vidaregåande skule samler inn penger til.

Og pengene kommer veldig godt med.

Må stå i timen

— Vi visste ikke hva vi ville få se da vi reiste til Zambia i sommer, forteller aksjonsleder for innsamlingsdagen, Camilla Christine Brandt. Sammen med en annen elev, Hege Algerøy, og to lærere reiste de ned til Mbala High School for å se på skolen. - Forholdene der var grusomme, forteller hun. - Norske elever ville ha reist hjem etter en uke. Det var ikke vann, derfor var sanitærforholdene forferdelige. Særlig på guttedoen. Stanken slo imot oss, sier hun.

— Ikke et gulv eller tak var helt, og vinduene var knust. Folk måtte stå i timene fordi de manglet bord og stoler.

Detaljert budsjett

— Mbala High School har over tusen elever, og 600 av dem er internatelever. De får en seng hvor det ligger noen planker i bunnen. Skal de ha madrass og tepper, må de ta det med seg hjemmefra, forteller aksjonslederen.

120 av elevene fra Mbala får utgiftene til skole betalt av midler fra aksjonen.

— Vi henstiller forsiktig til dem at de prøver å fordele kvoten så godt de kan mellom jenter og gutter, opplyser lærer Inger Lise Sleire. Sleire er lærer for internasjonaliseringsgruppen, som er en valgfaggruppe på Sotra vidaregåande

— De må vise fremgang i karakterer og god oppførsel hvis de skal være med på denne kvoten, opplyser Camilla Christine. Skolen krever også at det blir satt opp et detaljert budsjett, og så sender vi penger ned etter behov, forteller hun.

1300 dollar til myggnett

I dag trenger de ikke det, for rektor Paul M. Zimba og avdelingsleder Benjamin Chabu er på besøk på Sotra og får overrakt 1300 dollar til myggnett mot malariamygg. Det skulle holde til alle internatelevene, tror aksjonslederen. Et myggnett koster 15 kroner i Zambia.

Camilla Christine er imponert over hvor mye smil og glede hun møtte i Zambia, til tross for fattigdommen. - Det store markedet i Mbala var fullt av barn som fulgte mødrene sine på jobb, men vi hørte ingen skriking. Og de stresser ikke med tiden. De har et helt annet forhold til tiden enn oss, forteller jenten som nå blåser klart for årets innsamling.