Om to uker kan det med andre ord være mulighet for å feire etappeseier her i Bergen.

I alt 11 små og store skuter deltar under norsk flagg i år, og hele regattaen kan følges direkte på nettet.

Deltakerskipene er ventet til havn i Fredrikstad i løpet av morgendagen. Etter det følger en hvileetappe til Bergen, hvor skutene skal feires i tre dager til ende før siste etappe går til Danmark.

Lover fest uansett

Prosjektleder for regattaen i Bergen, Haakon S. Vatle, lover bergenserne folkefest uansett plassering for de norske skutene.

— Vi håper jo på etappeseier for skutene våre før ankomst Bergen, men det blir feiring for hele byen uansett plassering, sier Vatle.

En av verdens største

Det blir to scener med underholdning, en på Festningskaien og en på Torget. En rekke lokale band vil opptre, og det blir også bygget en egen «sjømannslandsby» like ved Mathallen.

— Her skal vi formidle litt av sjømannskulturen til både eldre og yngre generasjoner.

The Tall Ships Races er en av verdens største regattaer og har gått av stabelen siden 1956. Hvert år er rundt 100 store og små seilskuter med i konkurransen. Det blir betegnet som en stor ære å være vertsby for regattaen. Sist The Tall Ships Races besøkte Bergen var i 2008.

Enslaved spiller på Statsraaden

Hele Bergen havn vil bli dekket av 70 små og store seilskuter fra 24 til 27. juli. Statsraad Lehmkuhl har i år fått en spesiell plassering.

— Vi legger Statsraaden helt inne i Vågen, vis-a-vis Mathallen. På avslutningsdagen vil blant annet metal-bandet Enslaved spille på dekket av skuten.

- Et litt utradisjonelt valg kanskje?

— Nei. Tanken bak er at sjantisangerne fra seilskutetiden var datidens rockestjerner. I tillegg hadde de høyt volum i musikken, akkurat som Enslaved, sier Vatle.

Enslaved skal spille sammen med Ole Hamre, akkompagnert av ulike tåkelurer i indre havn.

BLIR FOLKEFEST: Prosjektleder for regattaen i Bergen, Haakon S. Vatle, lover bergenserne folkefest uansett plassering for de norske skutene.
OVE SJØSTRØM