Bare et fåtall flypassasjerer valgte å fylle taxfreeposene ved ankomst i går. Både terminal— og markedssjef i Avinor på Flesland, Alf Sognefest, og butikksjefen i taxfreebutikken, Inger Riisnes, mener at den nye ordningen er for lite kjent.

— Dette må gå seg litt til. Det virker som om dette ikke er godt nok kjent blant utenlandspassasjerene ennå. Men etter hvert tror jeg at mange vil se fordelen ved at man kan handle taxfreevarene på Flesland etter at flyet har landet, sier Sognefest.

— Hittil er det ikke kommet så mange fly heller. Og mange av de flyene som landet på Flesland utover dagen i går, var heller ikke fulle. Vi tror at dette tar seg raskt opp, og at dette allerede vil skje når charterflyene kommer inn i tur og orden i løpet av helgen. Disse er fulle av bergensere som vet om den nye ordningen, og forhåpentlig planlegger å handle taxfree etter landing, sier Riisnes.

Førstemann ut

Sven O. Svendsen fikk æren av å være den aller første som handlet taxfree etter ankomst på Flesland i går. Han fylte to store taxfreeposer med edle varer, og ruslet fornøyd av gårde for å hente bagasjen og passere tollen.

Svendsen kom til Flesland fra Singapore i går formiddag. Han var slett ikke sikker på at den nye ordningen hadde trådt i kraft.

— Jeg visste at det skulle skje, men var ikke sikkert på tidspunktet. Men det var veldig greit å slippe å dra på taxfreeposen med flyet, og heller kunne handle kvoten på Flesland, sier han.

Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikken på Flesland, hadde satt inn ekstra mannskaper for å kunne takle flere kunder i går. Men det ble nesten som en normal dag.

Arealet tredobles

Butikksjef Inger Riisnes frykter ikke kaos når både reisende og ankomne utenlandspassasjerer skal handle taxfree samtidig.

— Vi forventer at salget raskt tar seg kraftig opp. Men kaos skal det ikke bli, selv om vi helt sikkert vil få noen krevende topper når flere store utenlandsfly skal lande og ta av nesten samtidig. Men ved behov vil vi sette inn så mange mennesker som trengs, i tillegg til at vi også kan supplere med mobil kasse. Dessuten er dagens butikk bare et forbigående fenomen. I april neste år vil en helt ny taxfreebutikk stå klar. Da tredobles arealet fra 250 kvadrater i dag til 750 kvadratmeter. Da skal vi stå godt rustet til å ta den trafikken som kommer, sier Riisnes.

Rett i flysetet

Den nye ordningen med taxfreekjøp ved ankomst fra utlandet på norske flyplasser, får en blandet mottakelse hos flyselskapene.

— Det er selvsagt bra både for sikkerheten og vekten om bord i flyene at vi får bort taxfreeposer fra bagasjehyllene. Men vi ønsker samtidig å opprettholde vår egen andel av taxfreesalget om bord i flyene. Salg av alkohol og tobakk i fly på internasjonale ruter er en betydelig inntektskilde for SAS Braathens. Derfor vil vi følge denne ordningen nøye, og vurdere hva vi kan gjøre for å opprettholde eller øke taxfreesalget i flyene, sier senior kommunikasjonsrådgiver Knut Løvstuhagen i SAS Braathens.

— Mindre håndbagasje er en stor fordel for oss. Men også vi vil gjerne opprettholde taxfreesalget om bord i flyene. Derfor kommer vi til å følge med. Et tiltak som vurderes, er forhåndsbestilling av taxfreevarer, som flypassasjerene kan få levert rett i flysetet på hjemreisen, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i flyselskapet Norwegian til Bergens Tidende.