For tre dager siden utvekslet vi julegaver for milliarder av kroner, så det er neppe noen overraskelse at en del av disse ikke falt i smak.

Hver romjul byttes tusenvis av uønskede julegaver, men i år er det bemerkelsesverdig rolig i Bergen sentrum, med unntak av ruskeværet som haler og drar i paraplyene til de de få handlende som har våget seg inn til sentrum.

Norlibutikken på Galleriet fortoner seg som søvnig i forhold til kaoset som herjet for under en uke siden. En liten kø er det likevel foran kassen.

— Det folk bytter mest, er naturlig nok det vi solgte mest av før jul, sier butikkmedarbeider Synne Laastad Dyvik.

Bytter Brann, Larsson og Anne B. Ragde

Noen av julens mest «upopulære» bøker er Anne B. Ragdes siste roman «Ligge i Grønne Enger», diverse Brann-bøker og Stieg Larssons «Menn som Hater Kvinner» fra 2005. Sistnevnte var lenge på salg i bokbutikkene, og ble en populær julegave.

— Folk bytter mest til bøker i samme sjanger som det de har fått. For eksempel hvis de allerede har lest «Ligge i Grønne Enger», bytter de den ofte til en annen Anne B Ragde-bok, sier Dyvik.

Tar imot alt så lenge det er ubrukt

På Wallendahl i Strandgaten er det en smule travlere, og folk stiller seg ryddig opp med bytteklare kjørler og nips i handleposene.

— Det er jo første butikkdag etter jul, så bytting er det eneste vi gjør på i dag. Mange bytter ting som serviser, kaseroller og glass, og velger seg heller ut noe de allerede samler på, sier avdelingsleder Kristine Ellingsen-Redmond.

Ifølge butikkene er situasjonen den samme hvert år, og det ser ikke ut til at folk blir verken bedre eller verre til å velge ut presanger til venner og familie.

— Vi legger med byttelapp med alt vi selger, og så lenge tingene ser ubrukte ut, er vi ganske fleksible på å ta dem tilbake, sier Ellingsen-Redmond.

Det som selger mest, byttes mest

På Platekompaniet har det vanlige byttekaoset heller ikke gjort sitt inntog, men små grupper står og blar gjennom rad på rad med CD-er og DVD-er. Tilbudsplakatene dominerer allerede butikkbildet, og julefilmene har blitt flyttet ned på bunnpris.

— Vi solgte ekstremt mye forrige helg, og en del av det kommer tilbake nå, kan assisterende butikksjef Stian Skytterholm fortelle.

Øystein Raknes er en av de relativt få som har tatt turen til sentrum for å bytte julegaver. Det utvalgte bytteobjektet er DVD-en «Blade Runner - Final Cut», som skal erstattes med den japanske «Battle Royale II» og muligens et par andre filmer.

Men været gjør sitt for å holde folk borte, og ifølge Skytterholm er situasjonen roligere enn tidligere år.

— «The Bourne Ultimatum», «Transformers» og «Simpsons Movie» er noen av de filmene vi forventer å få mye i bytte, samt en del eldre julefilmer, som «Love Actually». Det som selger mest, byttes mest, sier Skytterholm.

Klær i feil størrelse

Heller ikke klesbutikkene har opplevd den vanlige oversvømmelsen av kunder med bytteønske. I Only-butikken på Torgallmenningen står Marie Hultgrem og ser etter noe å bytte mot pologenseren hun fikk til jul.

— Den er litt for liten, men ellers fikk jeg overraskende lite ting som må byttes, sier hun.

Genseren vil hun bytte i en annen størrelse, og det er hun ikke alene om.

— Vi får mest topper og gensere som folk bytter i en annen størrelse, forteller ekstrahjelpene Karoline Johannessen og Iselin Espeland.

Det er nemlig få som våger seg ut på gaveglattisen med bukser, undertøy og andre «risikable» presanger.

Været får skylden

Men kaoset lar seg altså vente på i år. Butikkene mener at været har skylden for det labre oppmøtet.

— Det er så dårlig vær ute, og folk gidder ikke å stresse. De har jo lang tid på seg, sier Johannessen med et smil.

Helene A. Aasen
Helene A. Aasen
Helene A. Aasen
Helene A. Aasen
Helene A. Aasen