— Jeg beklager dypt det jeg sa. Det er ikke representativt for hva jeg mener. Det var en direkte dum uttalelse, sa byråd Øistein Christoffersen under nøkkelseremonien i går.

Men da hadde han ved tre anledninger tidligere prøvd å bortforklare uttalelsen. Først overfor dagbladet.no, deretter i intervju med bt.no og NRK. Først da byrådslederen grep inn, kom en uforbeholden beklagelse.

Tok initiativet

— Det var jeg som tok initiativet til den pressemeldingen, bekrefter Mæland.

— Synes du Christoffersen beklaget uttalelsen tilstrekkelig i de første intervjuene han ga?

— Nei, jeg oppfattet ikke at han gjorde det. Derfor var det behov for en tydelig pressemelding.

Mæland sier hun ikke har vurdert å bytte ut Christoffersen.

— Nei. Jeg er veldig lei meg for dette, og han er forferdelig lei seg og har bedt alle om unnskyldning. Men det er menneskelig å feile, og det har han gjort i sin første time som byråd. Toleranse må også innebære å tilgi, sier byrådslederen.

KrF sjokkert

Også den tredje partneren i byrådet, KrF, reagerte sterkt i går. Filip Rygg, gruppeleder i bystyret, sa han var sjokkert og overrasket.

— Men det blir for mye politisk spill rundt dette. Det var en tabbe, som vi må legge bak oss så fort som mulig. Så skal vi levere tidenes beste integreringspolitikk, sier han.

KrF-ledelsen advarte bergenspartiet mot å samarbeide med Frp. Nestleder Inger Lise Hansen sier at slike holdninger er en av grunnene til at KrF ikke kan samarbeide med Frp på nasjonalt nivå.

— Når jeg hører slikt, så klarer jeg ikke å se for meg at vi skal samarbeide med dem, nei. Frp bør tenke over hva de driver med når det gjelder integreringspolitikk, sier Hansen.