Får du ikke sett videoen? Klikk her.

Foran politihuset i Bergen samlet store styrker seg.

«Knut er ut», lyder en av parolene, som sier hvordan holdningen til justisminister Knut Storberget er akkurat nå.

— Krigserklæring

En stort oppbud av politifolk startet markeringen utenfor politihuset klokken 11.00, og marsjerte deretter i samlet flokk til Torgallmenningen. Akkompagnert av «Internasjonalen» og «When the saints...».

— Vi ivaretar en beredskap i forhold til liv og helse, sa innsatsleder Atle Raa til bt.no.

Fagforeningsleder Ivar Hellene gikk deretter på talerstolen og kruttet kraftig til mot statsråd Knut Storberget.

— Forhandlingsnekten er brudd på arbeidsretten. Dette er en krigserklæring, utbasunerte han.

— Kan Stortinget og det norske folk leve med et slikt statsråd? Kan samfunnet ha tillit til en slik statsråd, spurte fagforeningslederen i Hordaland.

Hvorpå det lød en rungende «nei» fra en stemme i forsamlingen.

- Uakseptabelt

Politiforbundet mener at regjeringen tvinger politiet til å akseptere unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, og at regjeringen fratar de tillitsvalgte forhandlingsretten. Det vil ikke forbundet ha noe av.

— Dette aksepterer vi ikke. Arbeidstakernes rett til å forhandle om arbeidstidsordninger er nedfelt i lovverket. Et lignende overgrep har vi ikke opplevd siden politiet ble fratatt streikeretten i 1959, sa forbundsleder Arne Johannessen.

Han viste til at det er problemer i politi- og lensmannsetaten med for få politifolk, og sa forbundet i lengre tid har vært i kontakt med justisminister Knut Storberget (Ap) for å løse problemene.

— Vi har spilt inn forslag til løsning og hele tiden vært opptatt av at vi skal bidra til å forhandle fram løsninger som gir mer politikraft for befolkningen. Nå har regjeringen overkjørt oss og fratar oss retten til å forhandle om arbeidstidsordningene våre. I stedet bruker regjeringen rå makt ved å bruke forskrift, sa Johannessen.

- Skader de svakeste

Ivar Hellene sa i sin appell at det nye regelverket kan tvinge politifolk til å arbeide 24-48 timer i strekk.

— Vil Storberget at en polititjenestemann som ikke har sovet på 24 timer skal kjøre utrykning eller delta på væpnede oppdrag? Dette er til veldig stor skade for de svakeste i samfunnet, de som trenger hjelp, uttalte han.

(Saken fortsetter under videoen)

Får du ikke sett videoen? Klikk her.

Utdanningsforbundets Jon Torsvik holdt en appell hvor han ga full støtte til politiets beslutning om politisk streik. Også Parat YS uttrykte sin støtte i form av en støtteerklæring som ble lest opp av Ivar Hellene.

Fagforeningsleder Hellene sa til bt.no at politiet ikke kan leve med et avtaleverk i den formen justisministeren går inn for.

— Denne streiken er nødt til å hjelpe. Storberget har opptrådt uklokt over lengre tid, og vi håper at han nå tar til fornuft. Vi er faktisk forundret over at han har fått lov til å opptrå så uklokt så lenge.

Si din mening om politikrisen her.