kommentarLOTTE SCHØNFELDER

Ingenting i veien med Amalie Skram; hjembyen har for lengst trykket henne til sitt bryst. Men hva har hun på Nygårdstangen å gjøre? lurer en del mennesker på. Ikke minst de som har et forhold til Tanks skole, tidligere og nåværende elever og ansatte.

For her har man allerede et navn: Hans Tank. Kjøpmann og mesen som donerte store deler av sin formue til etablering av en ny skole. En skole som skulle være en motvekt til Katedralskolen med sitt klassiske pensum. Elevene på Tanks skole skulle undervises i realfag, geografi, moderne språk og handelsfag. Dette tiltalte den kjente skolemann Lyder Sagen såpass at han sluttet på Katedralskolen og ble prorektor på Tanks. Som siden opprettelsen i 1850 har hatt en rekke av landets og Bergens mest kjente politikere, vitenskapsmenn og kunstnere blant elevene.

Videre ville Tank at det skulle drives forsøk med moderne praktiske undervisningsmetoder, og kroppsøving — især svømming - var viktig for elevenes utvikling.

Den nye skolen skal få idrettslinje og svømmebasseng med internasjonale mål. Absolutt i Tanks ånd.

— Tanks er, ved siden av Katedralskolen, den eldste og mest tradisjonsrike videregående skole i Bergen, sier Torgeir Larsen, tillitsvalgt for det pedagogiske personalet. - Da er det veldig trist hvis fylket skulle velge å vise så liten respekt for tradisjonen i navnet Hans Tank. Det er blitt en mote i en del fylker å kalle opp skoler etter lokale størrelser, men vi håper jo ikke Hordalands fylkespolitikere vil gjøre det etter innfallsmetoden og egne preferanser.

Som sagt synes vi Amalie Skram har lite å gjøre på Nygårdstangen. Hun var Nordnes-småtøs, og hvis man nå vil kalle en skole opp etter henne, kan man jo døpe om Bjørgvin videregående i Strandgaten. Hans Tank bodde i Kalfarveien. Huset hans ble revet i 1950-årene, men han kan få leve videre i en skolebygning han kunne ha sett fra stuevinduene. Såpass tradisjoner må man kunne beholde i denne byen.