Eirik Løkke (30) og Øyvind O. Olufsen (29) holdt på å pusse opp leiligheten i Øysteins gate natt til tirsdag, da de hørte stemmer utenfor vinduet.

— Jeg hørte noen som skrek «gå vekk, jeg vil ikke». Jeg tenkte først at det var en kjærestekrangel, slik vi ofte hører utenfor her om natten, sier Olufsen.

Kameratene fortsatte å male vinduskarmene for åpne vinduer. Da stemmen ikke ga seg, kikket de ut.

— På andre siden av gaten så vi at det lå to personer på bakken, og det var åpenbart at den som lå under ikke ville være der. Da vi hørte at det var en damestemme som sa «gå bort», løp vi ut, forteller Olufsen.

Verken Løkke eller Olufsen trengte så mye som ett minutt for å tenke over hva de skulle gjøre.

— Instinktet kicket inn, forteller Olufsen, som tidligere har vært dørvakt i åtte år.

Gjemte seg bak søppelspann

  • Jeg brølte etter ham at han skulle gi faen, forteller Olufsen.

Gjerningsmannen reagerte med å løpe nedover Sigurds gate, med Løkke og Olufsen hakk i hæl.

Mannen tok til høyre inn i Håkonsgaten og fortsatte videre mot Nygårdsgaten.

— Ved hjørnet ved Kvarteret kunne vi ikke se ham igjen. Det viste seg at han hadde gjemt seg bak noen søppelspann, forteller Løkke.

Olufsen la ham resolutt i bakken, mens Løkke ringte politiet. Politiet hadde da allerede blitt kontakten av en annen nabo som hadde sett opptrinnet, og var der i løpet av få minutter. I mellomtiden ble gjerningsmannen holdt nede.

— Han gjorde litt motstand, men ga raskt opp, sier Olufsen.

Vi setter veldig pris på at folk reagerer når det skjer slike ting.

- Heldigvis var vi våkne

Kameratene gikk sammen med politiet tilbake til åstedet. Da var kvinnen borte. Olufsen og Løkke håper nå at hun melder seg for politiet, slik politiet har oppfordret til. Ifølge mennene hadde kvinnen fremdeles buksen på da gjerningsmannen la på sprang.

— Det er skam at jenter ikke kan gå alene på gaten om natten, kommenterer Olufsen.

Kameratene fortsatte oppussingen like til klokken 06.30 i dag. Noen timer senere ble de kalt inn til politiavhør.

Etter at Løkke skrev om nattens hendelser på Facebook, har det haglet inn med positive kommentarer fra folk som synes de har gjort en god jobb. Også fra politiet får de ros.

— Vi setter veldig pris på at folk reagerer når det skjer slike ting, sier Rigmor Isehaug ved Vold- og sedelighetsavdelingen på Bergen sentrum politistasjon.

Men mennene ser ikke på seg selv som helter.

— Det er hyggelig at folk sier det, men for oss er det helt selvsagt at vi skulle blande oss. Heldigvis var vi våkne på rett tid, sier Løkke.