ATLE ANDERSSON

Kakemenn, pepperkaker og en solid porsjon budsjettnøtter sto på menyen da Frp satte seg rundt bordet sammen med byrådspartiene H, KrF og V.

Gruppeleder Liv Røssland og resten av Frp-delegasjonen er sulten på mer etter at de fikk byrådet til å legge den nye eiendomsskatten i skuffen.

— Det var bare første bøygen, sa Røssland til BT før budsjettkameratene lukket døren i rådhusets tolvte etasje.

Og Høyres gruppeleder, Hilde Onarheim, er innstilt på at de må svelge unna noen flere Frp-krav.

— Eiendomsskatten var bare inngangspunktet. Her ligger flere krav vi skal behandle, sier Onarheim.

Frp krever blant annet 9,8 millioner mer i driftstilskudd til eldreomsorgen, økt tilskudd til Kirkens Bymisjon, barneparker og Robin Hood-huset. Og sist, men ikke minst: Partiet vil fjerne hundre årsverk, konkurranseutsette IT-tjenester, renhold og parkdrift.

— Jeg er nødt til å være optimist, sier Hilde Onarheim. Hun forventer at det vil bli hektisk møtevirksomhet i dagene frem til finanskomiteen skal behandle det endelige budsjettforslaget 8. desember.

Byrådets tilleggsinnstilling til neste års budsjett kom som toppen på kransekaken for budsjettforhandlerne i går. Selv om innstillingen inneholder få smertelige kuttforslag, gjør den ikke jobben enklere.

— Vi har nå fått et salderingsproblem på 87 millioner i fanget som vi er nødt til å ta høyde for, sier Høyres gruppeleder.

STARTSKUDD: Fremskrittspartiet Liv Røssland innledet i går ettermiddag budsjettforhandlingene med byrådspartiene, her representert ved Trygve Birkeland, Kristian Helland (begge KrF) og Høyres sjefforhandler Hilde Onarheim.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ