Mens Sulejman Hamzic lå blødende på åstedet, parkerte ambulansen et stykke unna. De måtte vente på politiet, som ikke fant frem til drapsstedet.

Med minst ett knivstikk i mageregionen ventet 23 år gamle Sulejman Hamzic hardt skadet på hjelp i boligfeltet på Askøy natt til søndag. Ambulansen var raskt på stedet etter at vennene hadde ringt og varslet.

Men siden gjerningsmannen ikke var pågrepet, kunne ikke ambulansepersonellet rykke inn uten at politiet var på plass.

Sulejman Hamzic døde i går ettermiddag på Haukeland universitetssjukehus.

Drapet er det andre på kort tid i bergensområdet. Mandag i forrige uke ble Paal-Andre Hamre knivstukket på Landås.

- Blødde veldig

Minst ni minutter skal det ha tatt fra ambulansen kom til politiet var på plass og fikk kontroll på den antatte gjerningsmannen.

— Han blødde veldig. Han var så hardt skadet at han kanskje hadde omkommet uansett, men hvem vet hva som kunne skjedd om han hadde fått hjelp tidligere, sier Ørjan Vågenes.

Han var på festen og ringte den medisinske nødtelefonen, 113, rett etter at han fikk se den sårede mannen. Den antatte gjerningsmannen skal da ha vært under kontroll av en av Hamzics kamerater.

Både politi og vitner på stedet bekrefter at den første politipatruljen hadde problemer med å finne frem til åstedet. Hvorvidt det skyldtes manglende GPS i bilen, eller at det splitter nye boligfeltet ikke var lagt inn i GPS-systemet, er uklart.

-  Hvert minutt teller

Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege og leder ved Akuttmedisinsk seksjon på Haukeland, understreker at hvert minutt teller for pasienter som er knivstukket.

— Det gjelder egentlig bare å få offeret av gårde til kirurgi for å stanse blødningene. Dette er noe nød-etatene er veldig bevisste på, sier Brattebø.

— Disse opplysingene er nye for meg, men det er jo et helt nytt boligområde. Men jeg har stor sympati med de som var på stedet. Jeg vet av egen erfaring at i slike situasjoner føles minutter som timer, sier etterforskningsleder Helge Stave.

-  Vi ga klar beskjed om at gjerningsmannen var under kontroll og at det var trygt å komme. Men ambulansen ble stående 200 meter unna, sier Vågenes.

I slike situasjoner kan vi ikke gå på akkord med vår egen sikkerhet.

Guttorm Brattebø ved Akuttmedisinsk seksjon på Haukeland

Holdt minnestund

I stedet for å vente på politiet, bestemte festdeltakerne seg etter hvert for å få Hamzic inn i en bil og kjøre ham til ambulansen.

Martin Khalifi skulle etter planen hente kameraten Hamzic med bilen sin. I stedet ble det han som fraktet den hardt skadede 23-åringen til ambulansen.

–  Da jeg kom, lå han på gulvet i leiligheten. Vi tok ham inn i bilen og kjørte, sier Khalifi.

Kameraten hans hadde da store innvendige blødninger, ifølge Khalifi.

I går kveld holdt flere av kameratene minnestund for 23-åringen.

Brattebø ved akuttmedisinsk seksjon sier han har forståelse for at vitner på stedet kan ha oppfattet de ni minuttene ambulansen sto og ventet som en evighet.

– I slike skarpe situasjoner kan vi ikke gå på akkord med vår egen sikkerhet. Men jeg ser at det er fortvilende for de som må vente. Når vi da får et fatalt utfall slik som nå, så begynner folk å tenke på om det kunne endt bedre dersom ting hadde blitt gjort annerledes. Det er en helt naturlig reaksjon, sier Brattebø.

GPS-vansker

Ifølge Brattebø hender det at nødetatene ikke kan stole på å finne veien med hjelp av GPS.

– Askøy er en av de kommunene hvor det har vært vansker med å få oppdaterte kart. Det er et problem vi må forholde oss til både der og andre steder, sier han.

I uavklarte situasjoner hvor stikk- eller skytevåpen er involvert, får ikke ambulansepersonellet nærme seg skadestedet før politiet har sikret området.

– Dette er standard prosedyre, og noe vi gjør for å være helt sikre på at det er trygt for vårt personell å gå inn. Men jeg har stor forståelse for at det oppleves som forferdelig for folk å sitte der med en hardt skadet person som ikke kan få umiddelbar hjelp fordi ambulansepersonellet må vente på politiet, sier Brattebø.

MÅTTE VENTE: Ambulansen kom raskt til det nye boligfeltet på Askøy da alarmen gikk, men de måtte vente i ni minutter før politiet nådde frem. I stedet for å vente på politiet, bestemte festdeltakerne seg etter hvert for å få Suleiman Hamzic inn i en bil og kjøre ham til ambulansen. 23-åringen døde på Haukeland søndag.
EIRIK BREKKE
- HVERT MINUTT TELLER: Guttorm Brattebø ved Akuttmedisinsk seksjon på Haukeland understreker at hvert minutt teller for pasienter som er knivstukket.
EIRIK BREKKE