71-åringen døde av hjerteinfarkt 3. februar i år umiddelbart etter at han var akuttinnlagt på hjerteavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus. Siden ble han liggende på sykehusets kjølerom.

Først 28. februar ble familien klar over dødsfallet. Det skjedde ved en ren tilfeldighet.

— Vi er rystet alle sammen over at noe slikt overhodet kan være mulig, sier 71-åringens niese, Rita Halden.

Se BTV-intervju

71-åringen har to søstre og fem nieser og nevøer. Selv hadde han ingen egen familie.

Han bodde i en omsorgsbolig ved en eldreinstitusjon i Bergen og hadde en psykiatrisk lidelse. Han hadde også en venninne som bodde i en annen omsorgsbolig i samme boligkompleks.

Glemt på kjølen

— Det som skjedde, så langt vi har klart å rekonstruere hendelsesforløpet, var at denne venninnen overfor sykehuspersonalet hadde tatt på seg oppgaven med å informere familien og ordne opp i det praktiske i forbindelse med begravelsen. Men det var hun åpenbart ikke i stand til. Iallfall skjedde ingen ting, og onkelen min ble liggende på kjølerommet, sier Rita Halden.

Hun er sjokkert over at sykehuset kan ha så dårlige rutiner ved dødsfall at en avdød kan bli «glemt» på denne måten.

— Kanskje det ville gått enda lengre tid hvis ikke en beboer ved institusjonen der min onkel bodde, hadde tatt affære. Han visste at onkelen min var død, og syntes noen måtte ta ansvar for å få ham begravet. Derfor tok han kontakt med min onkels venninne og fikk henne til å sette i gang arbeidet med å arrangere begravelsen, sier Halden.

Fant dødsannonse

— Ingen i den nærmeste familien visste noe som helst før min bror leste dødsannonsene i avisen. Dette var to dager før begravelsen 2. mars. Først trodde vi det ikke. Vi visste ikke engang at han hadde vært på sykehus. Vi leste annonsen flere ganger og tenkte det måtte være feil, at det måtte være en annen med samme navn. Men etter å ha kontrollsjekket detaljene grundig var det ikke noen tvil. Det var ham. Hvis ikke broren min hadde lest avisen den dagen, ville vi verken ha visst at han var død eller begravet, sier Rita Halden.

Ingen beklagelse

— Verst er det for søstrene hans. På grunn av alt det absurde som har skjedd har det fortsatt ikke gått helt opp for dem at han er død, sier Rita Halden.

Hun sier at sykehuset ennå ikke har tatt kontakt for å beklage det skjedde.

— Vi hadde i det minste ventet oss en unnskyldning eller et forsøk på å forklare hvordan dette kunne foregå, men det har vi ikke fått, sier hun.

Informasjonsdirektør Mona Høgli i Helse Bergen sier at retningslinjene ble fulgt i dette tilfellet.

— Det er pasienten selv som bestemmer hvem som skal varsles ved sykdom, og det behøver ikke nødvendigvis være nærmeste familie. Det kan være en venn, en kjæreste eller hvilke som helst andre. Dette ble gjort i denne saken, sier hun.

SKLUFFET: Rita Alden er opprørt over at familien ikke ble varslet om onkelens død.
BTV
Paul Sigve Amundsen