Rederiet som fikk båten bordet av politiet og Kystvakten beskriver det hele som en James Bond-aksjon.

— Man skulle tro vi hadde med en massemorder eller en som hadde planlagt en nært forestående terroraksjon, skriver kaptein Malvin Matre i en klage til politimester Ragnar Auglend.

Man skulle tro vi hadde med en massemorder. Kaptein Malvin Matre

Mistenkt for sex-kjøp

Ved 22-tiden en tirsdagskveld i februar i år sendte Kystvakten melding om at de ville borde lasteskipet for inspeksjon.

Om bord i Kystvakt-skipet MF «Nornen» var tre politifolk fra Exit-gruppen, politiets spesialgruppe for etterforskning av prostitusjon og sex-handel.

De skulle arrestere en matros i 30-årene som var mistenkt for å ha kjøpt seksuelle tjenester av en 15 år gammel barnevernsjente.

  • Vi mistenkte ham for alvorlige seksuelle forbrytelser mot barn og vurderte faren for bevisforspillelse som stor. Dette var årsaken til at vi ville handle raskt, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

I utgangspunktet hadde bergenspolitiet tenkt å pågripe matrosen om bord i lastebåten da den lå til kai i Odda. Politiet hadde bedt det lokale politiet om bistand, men de kom akkurat noen minutter for sent. Båten hadde lagt fra kai.

Politiets løsning ble å kontakte Kystvaktens skip M/F «Nornen», som på det tidspunktet lå utenfor Bergen. Politiet klarerte med Forsvaret og kurset ble satt mot matrosen og lasteskipet.

  • Det er ikke uvanlig at vi har med oss politiet når vi har felles aksjoner, men det er sjeldent at vi bistår politiet under pågripelser, sier skipssjef Walter Ahlgreen på «Nornen».

Matros: -Fikk sjokk

Ved 22-tiden nådde «Nornen» frem til lasteskipet. Matrosen lå og så på OL da Kystvakten ba om å få sette folk om bord.

Matrosen fikk beskjed av kapteinen om å gå på dekk og gi lettbåten fra Kystvakten en losleider.

  • Politimannen jeg hjalp om bord spurte hvem jeg var. Jeg sa navnet mitt, og fikk beskjed om det var meg de så etter. Jeg fikk sjokk, sier matrosen.

Han ble fotfulgt av politiet for å hente klærne sine, mens lugaren hans ble gjennomsøkt.

  • Jeg syntes politiets måte å gjøre dette på var merkelig. Hvorfor kunne de ikke bare pågrepet meg i Sauda morgenen etter? spør matrosen.

Ledelsen i rederiet er heller ikke blide på politiet og Kystvakten. De er kritiske til at de ikke fikk noen beskjed om hvorfor politiet var der.

  • Dette er en ressursbruk som er totalt ute av perspektiv. De etterlater hele mannskapet delvis i sjokk og skipet i sjøudyktig stand, skriver rederiet i klagen til politimesteren.

Politimesteren beklager

Da politiet tok med seg matrosen mistet kapteinen på lasteskipet minimumsbemanningen på syv personer.

  • I ytterste konsekvens, ved for eksempel brann om bord, kunne dette fått fatale følger for skip og mannskap da skipet ikke var bemannet til å ivareta sikkerheten, skriver rederiet.

Politimester Ragnar Auglend legger seg flat i sitt svar til rederiet.

  • Ut ifra slik aksjonen fremtrådte, og måten den ble gjennomført på, finner jeg at deres klage mot politiet er berettiget. Det er derfor grunn for meg til å beklage at aksjonen fikk en form og et forløp som ikke klart viste at det dreide seg om en politiaksjon, skriver Auglend.

Kapteinen på lasteskipet er fornøyd med svaret.

  • Men vi ønsker å gå videre med saken overfor Kystvaktens rolle, sier Malvin Matre.