Grillsesongen er på det nærmeste over, men ikke alle er like lei seg for det. Brannvesenet i Bergen har hatt ren rekke brannutrykninger til parkanlegg på grunn av engangsgriller som har antent trebenker eller søppelspann. Dessuten har minst seks bolighus brent ned hittil i år av samme årsak.

Fant rester av grill

Søndag 18. august gjorde en brann store skader på Langøy Kystkultursenter i Fjell kommune. Brannen startet i et søppelspann som sto kloss i veggen på nøstet som brant. Årsaken er ikke endelig fastslått, men politibetjent Geir Stien ved Fjell og Sund lensmannskontor bekrefter at det ble funnet rester av en engangsgrill i søppelspannet hvor brannen startet.

— Vi har mistanke om at engangsgrillen har vært en medvirkende årsak til brannen, sier brannsjef Bjørn Olav Paulsen i Sotra Brannvern. Verken Paulsen eller Stien vil likevel konkludere helt sikkert med at det var grillen som førte til ødeleggelsene på kystkultursenteret.

— Den helt konkrete årsaken finner vi nok aldri, sier han.

Store mørketall

Frem til august hadde Direktoratet for Brann- og Elsikkerhet (DBE) registrert 30 boligbranner i Norge siden 1997 hvor feil bruk av engangsgrill har vært årsaken. Brannen på Kystkultursenteret var nummer 31 totalt, og den sjette i år.

— Tallet er trolig enda høyere. Verken brannvesenet eller politiet har plikt til å melde inn brannårsaken til oss. Dette tallet baserer seg kun på de tilfellene som er meldt inn uoppfordret, sier overingeniør Anne Myrestøl i DBE.

Det finnes ikke noen statistikk på hvor mange gress- eller skogbranner som skyldes engangsgriller, men Myrestøl regner med at det er et betydelig antall.

Brannvesenet i Bergen uttrykker stor frustrasjon over folk som slurver og er uforsiktige når de bruker de populære grillene.

— Folk må huske at kullene gløder i lang tid etter at en er ferdig med grillingen. Mange kaster engangsgrillen i søppelet så snart den er så avkjølt at det går an å ta i den. Det har ført til en rekke branner i søppelspann i sommer, forteller overbrannmester Jan Ove Brakstad til Bergens Tidende.

- Bruk vett!

Denne sommeren har Brannvesenet i Bergen rykket ut til flere titalls branntilløp i Nordnesparken som alle har skyldtes uforsiktig omgang med engangsgriller.

Med unntak av brannen i Kystkultursenteret har de populære grillene ennå ikke ført til store branner. Ifølge Brakstad skyldes det mer flaks enn noe annet.

— Hvis en søppelbøtte skulle ta fyr tett inntil en bygning, kan det fort utvikle seg til å bli en storbrann, presiserer Brakstad.

Overbrannmesteren ber folk om å bruke vett og helle vann over grillen for å forsikre seg om at ingenting ligger og gløder når den blir kastet. Årlig selges det over 1,2 millioner engangsgriller i Norge.