— Storparten av befolkningen lever under en mil fra kysten. Likevel er de fleste nordmenn hjernevasket til å tro at de ikke har kulturminner som er verd å ta vare på, sier forfatter Øystein Rakkenes. Sammen med fotograf Eivind Senneset har han sørget for innholdet i boken «Kystfolket - en reise fra Stavanger til Ålesund», som nettopp er kommet på Cox forlag.

Konservator Kristian Jansen ved Kystmuseet i Florø tror grunnen kan være at innlandskulturen skulle distansere oss fra Sverige og Danmark. Kystfolket har fått hamret inn at de ikke har kultur fordi de ikke har rosemalt noe som helst i sitt liv.

Reiste i solskinn

— Kystkulturen er internasjonal, men ennå er det lang vei å gå før kystfolket kan se seg i speilet i glede over det de har, sier Øystein Rakkenes. Hjemme i Måløy minnes han hvordan det lille museet ble stuet bort for å gi plass til ny brygge. Nå er gjenstandene i ferd med å råtne i en container.

Sammen med fotograf Eivind Senneset fra Bergen har Rakkenes trålet kysten fra Rogaland til Møre i sommer og pustet inn havluft. Boken er en samling portrett av personligheter de har møtt på reisen.

Vestlandsnaturen har et eget lys som fotografer vet å verdsette. Når solen bryter gjennom mørke skyer, skapes særegne stemninger. Derfor var det rett og slett sørgelig for bokskaperne at solen skinte fra skyfri himmel i hele sommer. Gamle Bergens borgermester Tryggve Fett er den eneste som er portrettert med paraply.

Omstilling

Som programleder i NRK, var Øystein Rakkenes alltid glad når han hadde en bergenser med i programmet. Bergenserne er selvbevisste, kan bruke kjeften og har dessuten ofte noe å si. Derfor er det vel bare naturlig at et av kapitlene bærer tittelen «Hva er det med Bergen?»

— Alle har noe å fortelle. Ved å kombinere ord og bilder prøver vi å formidle ekte stemninger, sier de to bokskaperne. De har funnet evne til omstilling langs kysten. Noe er i endring. Vel er landskapet dramatisk mange steder, men folk forlater det likevel ikke.