Det gikk hett for seg i det sure snødrevet da KNM "Narvik" klappet til kai etter hele 179 dager i åpen sjø lørdag formiddag. Over 250 kjærester, samboere, ektefeller, foreldre, tanter, onkler og ikke minst barn trippet spent på kaien for å ta imot sine kjære, som har fått en forsmak på krigens alvor de siste månedene.

— Jeg har sommerfugler i magen, sa unge Solveig Bakstad som ventet med lengsel, smerte og en svær Velkommen hjem-transperent på kjæresten Tim. Og syv år gamle Adrian Lien kunne fortelle at han ventet spent på pappa Bjarte, som han ikke hadde sett på seks måneder.

Gjensynsglede

Da fregatten la til kai på Haakonsvern med militær presisjon nøyaktig klokken 12, fikk følelsene og gjensynsgleden frie løp. Endelig var de 120 mannskapene tilbake etter seks måneders sammenhengende tjeneste i NATO' s STANAVFORLENT-styrke i det indre Middelhavet, og en tøff seilas hjem med skikkelig uvær både i Biscaya og Skagerrak.

Alle for en

"Narvik" er med dette toktet det norske fartøy som har vært lengst i et sammenhengende militært oppdrag siden 2. verdenskrig. Og offiserer og menige om bord var også de første norske styrker som ble omfattet av NATO-paktens paragraf 5, som brakte Norge inn som part i krigshandlingene i Afghanistan. Paragraf 5 slår nemlig fast at NATO-alliansen i en krigssituasjon bygger på prinsippet en for alle, alle for en. Dermed ble "Narvik" sendt i et oppdrag som kunne ha ført skip og mannskap i en krigssituasjon.

Nytt hus

Fem år gamle Susann har ikke tenkt så mye på at pappa Ståle Daae Børnes nesten har vært i krig. Men sammen med lillesøsteren og mamma Monica Rambjørg har hun i alle fall savnet pappaen sin hver eneste dag.

— Vi har lekt være stille-leken på telefonen, forteller hun.

— Ja til 12 kroner minuttet, legger pappaen til.

Susann hadde mye å fortelle pappa. Blant annet at de har flyttet inn i det flunkende nye huset i Åsane som familien har kjøpt mens Ståle har vært i NATO-tjeneste.

Godt å komme hjem

— Det er godt å komme hjem igjen. Etter tre lange opphold på sjøen får det holde en stund. Nå gleder jeg meg forferdelig til å se det nye huset vårt og få slappet av en tid med familien, sier Ståle Daae Børnes.

— 11. september gjorde jo at dette ble en uhyre spennende tjeneste. Terrorhandlingene i USA forandret jo alt. Trusselbildet ble forsterket, og vi har øvd mye på å kunne takle mulige terroraksjoner, og selvsagt også på å assistere hvis situasjonen i Afghanistan skulle kreve det, sier han.

Etter en måneds opphold ved Haakonsvern, returnerer KNM "Narvik" til fortsatt tjeneste i Middelhavet om en måned.

KYSS OG KLINING: Det ble kysset og klint så det ble skikkelig hett i det kalde snødrevet da KNM <<Narvik>> kom til Haakonsvern etter seks måneder i NATO's tjeneste.
FOTO: ARNE NILSEN