• Mange bergensere kvir seg for å krysse Torgalmenningen på grunn av alle selgerne, hevder butikkeier Per Landaas.

— Unnskyld, kunne du tenke deg å bli Redd Barna-fadder?

Den eldre mannen viser med hele kroppen hvor ubehagelig han synes forespørselen er. Han stirrer stivt ned i brosteinen, setter opp farten og går i bane rundt den hvitkledde selgeren.

— Mange bare ignorerer meg. En del er direkte uhøflige, sier Thomas Solberg.

Truet med stokk

Det er bare hans andre dag som Redd Barna-agent på Torgallmenningen, men unggutten har allerede erfart at mange bergensere ikke setter pris på å bli kontaktet på gaten.

— En kar truet med å slå meg med en stokk, hvis jeg ikke forsvant. Jeg ville ikke stått her hvis det ikke var for en veldig god sak, sier Solberg.

— Men forstår du at folk blir lei av å bli stoppet av folk som deg hele tiden?

— Jo, det gjør jeg. Men det er bare å si nei, så gir jeg meg

Sinte kommentarer

Redd Barna, Amnesty, roseselgere og skopussere. I tillegg kommer tiggerne og alle innsamlingsaksjonene. Mange av kundene hos Norli Nr. 7 beklager seg over situasjonen.

— Vi får mange kommentarer her i butikken. Folk blir sinte av selgere, som nærmest tar tak i jakken din, sier bokansvarlig Kjersti Nielsen til BT.

— Det var spesielt ille tidligere med de pågående mobiltelefonselgerne. Da var folk nærmest i harnisk.

— Bør noe gjøres?

— Vanskelig å si. At engasjerte ungdommer samler inn penger til gode formål er egentlig flott. Men så er det alle tiggerne og de andre selgerne. Vi som går til og fra hver dag, merker det veldig. Men vi kan ikke ha lover og regler for alt mulig, og et forbud ville ramme alle. Så vi får vise velvilje, mener Nielsen.

- Plagsomt

Men eieren av Bergens gullsmedforretning hevder at mange kvir seg for å gå på Torgallmenningen på grunn av alle selgerne, og mener noe må gjøres.

— Selgerne er altfor pågående. Det er rett og slett plagsomt. Mange av kundene mine sier det samme, forteller Per Landaas til BT.