Den profilerte Ap-politikeren påstår han er uthengt som en økonomisk kjeltring, og har rådført seg med advokater. De anbefaler ifølge ham selv erstatningssøksmål.

— Folk sitter igjen med inntrykket av at jeg har tatt ut 7,5 millioner kroner og puttet dem i min egen lomme. Det svekker mitt omdømme som ordfører, og jeg lar meg ikke tråkke på, forteller han.

Ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis, Tonny Nundal, sier han tar Klosters anmeldelse til etterretning.

— Vi føler vi har god dokumentasjon for det vi har skrevet. Vi har ikke gjort noe annet enn å belyse det som faktisk skjedde, sier Nundal.

Rett før stengetid

Saken er spesiell. Like før stengetid nyttårsaften i fjor, tropper advokat Morten Harsvik og Aksel Kloster opp i Kvinnherad Sparebank. Kloster er i banken på vegne sin mangeårige venn, oppdrettspioneren Endre Rundhovde (77) fra Osterøy, som har gitt Ap-ordføreren de nødvendige fullmakter.

Bakgrunnen for bankbesøket, er ifølge trioen at Rundhovde har overført 7,5 millioner kroner til advokatens klientkonto. Så store pengebeløp ønsker ikke Harsvik å ha stående. Dessuten skal kontoen avvikles, i forbindelse med at Harsvik skal over i et nytt advokatfirma. Rundhovde ber derfor om å få pengene tilbakebetalt i kontanter.

Ifølge advokaten er det imidlertid uaktuelt med så store kontantoverføringer. Løsningen blir en bankremisse. Straks innehaveren av en remisse setter sin signatur på den, er papiret å betrakte som rene penger i nevene.

- Ikke skattemotiver

— Jeg var rett og slett vitne til at advokat Harsvik tok ut penger fra sin egen konto, og overførte dem til en remisse i Endre Rundhovdes navn. Da blir det riv ruskende galt å skrive at jeg tok ut pengene, sier Aksel Kloster.

— Men du representerte jo vitterlig din venn i denne transaksjonen?

— Nei, det er ikke riktig. Jeg var kun til stede som vitne.

— Men skjønner du ikke at det kan stilles spørsmål når en ordfører tropper opp i banken noen minutter før stengetid nyttårsaften, og er vitne til en pengeoverføring på 7,5 millioner kroner?

— Nei, det skjønner jeg ikke. Tidspunktet var helt tilfeldig valgt. Haugesunds Avis går langt i å antyde at det liker skattemotiver bak, men det er bare sludder.

- Familien fortviler

To måneder etter det første bankbesøket, løser oppdrettsgründer Rundhovde ut de 7,5 millioner kronene i kontanter. 7 millioner plasseres i tre bankbokser, mens 77-åringen tar med seg 500.000 kroner i kontanter. Aksel Kloster er denne gang ikke til stede i banken.

Det lyktes ikke BT å få tak i Harsvik i går kveld, men i en erklæring skriver advokaten at han ikke har noe som helst kjennskap til hva de 7,5 millioner kronene senere er brukt til.

Haugesunds Avis skriver at familien til Endre Rundhovde fortviler over at store summer har forsvunnet de siste årene, og at de nå har satt en ekstern økonom på saken.

Ostringen Rundhovde, som i en årrekke har bodd på Bømlo, har tjent penger på å selge ut oppdrettskonsesjonene sine. Haugesunds Avis hevder at han trolig har hatt 70 millioner disponible kroner de siste par årene. Men i dag er det tomt i pengebingen, og 77-åringen sliter med å gjøre opp for seg.

Rasende

Haugesunds Avis hevder at det står igjen 15 millioner kroner som familiens økonom ennå ikke vet hvor er blitt av, deriblant uttaket på 7,5 millioner kroner. Likningsmyndighetene på Bømlo skal være underrettet om saken.

BT snakket i går kveld med Endre Rundhovde. Han hevder at mye av pengene er brukt på prosjekter i Skånevik, og da særlig på Skånevik Sjømat. 77-åringen er rasende over anklagene.

— Jeg snakket nylig med en journalist i Haugesunds Avis. Han spurte om jeg leste avisen. Da svarte jeg: «Nei, jeg foretrekker dopapir fra rull. Aksel Kloster er en tvers gjennom hederlig mann, forteller han.

«KUN TIL STEDE SOM VITNE»: Kvinnherad-ordfører Aksel Kloster mener at han er uthengt som en økonomisk kjeltring av Haugesunds Avis.<br/> ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ