• Jeg mener bestemt at statistikken lyger. Langt flere kvinner gjør alvorlige lovbrudd, men slipper politianmeldelse og straffesak.

Det sier daglig leder for Norsk Etterforsknings— og Juridisk Byrå AS, Arvid Samsonsen, til Bergens Tidende.

Daglig steller den tidligere, erfarne politimannen med å avdekke svindel internt i butikker og bedrifter på Vestlandet. Hans byrå kommer inn i bildet når forretninger oppdager stort svinn.

— Statistikken viser at mellom 3,5 og 7 prosent av bruttoomsetningen går bort i svinn. 40 prosent av dette er tyverier. Og over 50 prosent av tyveriene blir begått av ansatte. 95 prosent av dem vi avslører er kvinner, sier Samsonsen til Bergens Tidende.

— Nesten ingen av dem blir anmeldt til politiet. Bedriftene ønsker rett og slett ikke politiet inne i bildet. De føler det pinlig å ha blitt bestjålet av betrodde medarbeidere, sier han.

Er jo flest kvinner

Samsonsen understreker at det ikke er overraskende at 95 prosent av disse kjeltringene er kvinner.

— Stort sett er jo dette om kvinneyrker. Det er flest kvinner i butikkene rundt omkring, sier han.

— Hvordan går de frem?

— Som oftest handler det om tyverier av penger direkte fra kassen. Eller manipulering av kasseapparatene. De overstyrer systemer for å kunne putte penger direkte i lommen.

Store beløp

— Handler det om store beløp?

— Ofte i 100.000 kroners-klassen. Dette foregår over år. Og det handler om saker politiet aldri hadde hatt kapasitet til å etterforske. Derfor blir næringslivet mer og mer avhengige av private etterforskningstjenester for å få bukt med problemet. Bedriftene er nemlig stort sett flinke til å sikre virksomheten utad. Men de stoler på egne ansatte, sier Samsonsen.

— Hvilke typer kvinner er det dere avslører?

— I alle aldre, fra alle miljøer. Og det handler slett ikke alltid om kvinner som må stjele for å få økonomien til å gå opp. Og det er aldri kvinner i en økonomisk krise. Ofte virker det på meg som om de er utsatt for en besettelse. De må stjele. De fikser liksom ikke å omgås andres penger. Og er ofte lettet når de blir avslørt, sier Samsonsen.