«Hei Signe. Jeg så reportasjen om deg i Bergens Tidende».

Så uskyldig startet det håndskrevne brevet som dumpet ned i postkassen til Signe Schineller nylig. Men så ble det bare grovere og grovere for hver linje.

— Jeg ble faktisk kvalm. Vedkommende beskrev i detalj sine seksuelle fantasier om meg, sier Schineller, som stilte opp i en interiørreportasje i BT i slutten av april.

Brevet var signert «Din elsker og beundrer».

De siste ukene har minst ni slike brev blitt sendt til kvinner i Hordaland.

Ni anmeldelser

Fellesnevneren for de ni kvinnene som har mottatt brev, er at de har vært avbildet i BTs spalter. Enkelte av mottakerne er mindreårige jenter. De håndskrevne brevene inneholder alle til dels svært detaljerte og grove beskrivelser av seksuell karakter.

— Jeg skjønte veldig raskt at dette var fra noen som hadde lest reportasjen i BT, og at det var en person med en del forstyrrede fantasier. Jeg leste to-tre setninger, så la jeg brevet fra meg. Det ble for sykt, sier Schineller.

Senere fikk hun en annen til å lese hele brevet, som utgjorde to tettskrevne A4-sider. Da bestemte hun seg for å anmelde saken til politiet.

Jeg leste to-tre setninger, så la jeg brevet fra meg. Det ble for sykt. Signe Schineller

Politioverbetjent Rigmor Isehaug ved vold- og sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon bekrefter at saken er under etterforskning. Så langt er det kommet inn ni likelydende anmeldelser.

— Vi går ut fra at brevene er skrevet av samme person, siden de noenlunde har likt innhold. Brevene er sendt inn til Kripos for teknisk analyse. I tillegg ser vi etter såkalte moduskandidater over hele landet, sier Isehaug.

Trolig flere brev

Kripos har spesialister med særlig kompetanse på fingeravtrykk og håndskrift. Spesialistene kan, for uten å påvise eventuelle fingeravtrykk, også med høy grad av sikkerhet fastslå om brevene er skrevet av samme person.

Isehaug mistenker at forfatteren har skrevet flere brev enn de ni som politiet har fått kjennskap om så langt.

— Av erfaring vet vi at det ikke er alle slike saker som blir anmeldt, og vil derfor oppfordre andre som har mottatt lignende brev til å ta kontakt med oss, sier Isehaug.

— Inneholder brevene direkte trusler?

— Ikke i utgangspunktet, men innholdet kan virke truende nok for dem som har mottatt brevene. Det er nok ubehagelig å lese et slikt brev når det er adressert til deg, sier hun.

Sendte til 14-åring

BT har også vært i kontakt med moren til en 14 år gammel jente fra Bergen, som for noen uker siden mottok et brev med slibrig innhold.

— Min datter åpnet brevet, leste det, og ble sjokkert over innholdet, sier moren til den mindreårige jenten.

Også dette brevet var signert med «hemmelig elsker», og havnet i postkassen etter at jenten stilte opp på et bilde i BT. Foreldrene har anmeldt saken.

Politioverbetjent Isehaug mener skriveriene klart faller inn under straffelovens paragraf 201, som gjelder seksuelt krenkende atferd.

— Det er alvorlig at du ikke skal kunne uttale deg fritt i offentligheten uten at det skal få så ubehagelige følger som i denne saken, sier Isehaug.

Vet du noe? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

HÅNDSKREVET: Brevet var signert «Din elsker og beundrer». Så langt er det kommet inn ni likelydende anmeldelser.