GARD STEIRO gard.steiro@bt.no

— Hvis de vil jobbe kvelds- eller nattskift skal jeg ikke nekte dem, men alle kvinnene får tilbud om bare å stå i kassen på dagtid. Jeg vil ikke utsette dem for påkjenninger som denne, sier Takvam.

Truet med sprøyte Mandag kveld var en 24 år gammel kvinne alene på jobb i den døgnåpne kiosken i Kong Oscars gate. Klokken 2255 stormet en hettekledd mann inn i lokalet.

— Han ba om å få alle pengene. Lik etterpå stakk han en sprøyte opp i ansiktet hennes. Han skjulte ansiktet sitt bak et skjerf, sannsynligvis var det en av våre "faste kunder". Han var sannsynligvis redd for å bli gjenkjent.

Ransmannen rev pengene ut av kvinnens hender, og løp ut av kiosken. Et vitne observerte mannen i vill fart opp Øvre Korskirkeallmenningen og inn i Lille Øvregate.Tilbake i kiosken sto en rystet 24-åring.

— Hun var, og er fortsatt, preget av det som skjedde. Etter ranet ble hun tatt hånd om av venner og en annen ansatt. Jeg har gitt henne fri så lenge hun ønsker, sier Takvam til Bergens Tidende.

Må vernes Kiosken er ikke blitt ranet før, men de ansatte har flere ganger opplevd truende kunder og grove tyverier. Sist var søndag 21. januar. Da ble en kvinne frastjålet en bærepose med dagens omsetning da han var på vei ut av kiosken.

— Vi er plaget med butikktyveri og rusede personer på nattetid. De går inn og forsyner seg i hyllene uten å bry seg om at de blir observert. Det er en stor påkjenning for alle ansatte.

Hver eneste torsdag, fredag og lørdag er det vektere på plass i den lille kiosken. Takvam vurderer nå å kjøpe flere tjenester fra private vaktselskap.

— Vi vurderer flere tiltak, men jeg vil uansett tilby kvinnene fast dagjobb. For meg er det viktig å verne de ansatte. Folk skal ikke være redd når de går på jobben.

— Hvorfor bare kvinnene? Tror du at dette vil virke preventivt?

— Mitt inntrykk er at ransmenn og tyver ikke er så tøffe. Forhåpentlig kan synet av en mann bak disken skremme dem bort fra kiosken, mener Takvam.Han beskriver mandagens ran som svært mislykket. Gjerningsmannen fikk bare med seg et mindre beløp.

— Jeg skulle ønske potensielle ransmenn kunne forstå at det er nytteløst å rane oss. Vi oppbevarer aldri store beløp i kassen. Det eneste de finner hos oss er vekslepenger, sier Takvam.

Les også: - Gjem pengene Signalement av gjerningsmannen